Uniunea Editorilor din România (UER) solicită Ministerului Educaţiei Naţionale să demareze „de urgenţă” procesul de licitaţie pentru manualele de clasa a VI-a, pentru anul şcolar 2018-2019.

Dacă s-ar demara azi procedurile, ar fi necesare 9 luni pentru a finaliza licitaţia şi s-ar evita, în acest fel, situaţia de anul acesta, când elevii de clasa a V-a primesc manualele după aproape două luni de la începerea anului şcolar. În timp ce Ministerul Educaţiei este ocupat cu înfiinţarea Editurii Unice şi realizarea Manualului Unic, soarta elevilor care vor trece în 2018 în clasa a VI-a, aceiaşi care anul acesta au început studiile utilizând un compendiu în loc de manuale, depinde integral de bunăvoinţa domniei sale„, susţin editorii, potrivit unui comunicat de presă.

În ceea ce priveşte proiectul de Lege a manualului pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei, editorii consideră că este „un draft” a cărui notă de fundamentare „nu are nicio legătură cu structura unei propuneri legale reale”. „Deşi ia decizii care afectează mediul economic (editurile, tipografiile, distribuţia de carte şcolară) şi concurenţial pe o piaţă liberă, Ministerul Educaţiei Naţionale evită discuţiile cu cei direct implicaţi şi pe care îi acuză de toate disfuncţionalităţile sistemului – editorii de carte şcolară. UER a adresat memorii Ministerului şi Guvernului pentru a fi invitată la dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege, dar nici editorii, nici tipografii, nici cadrele didactice implicate până acum în conceperea de manuale nu au fost convocate la aceste dezbateri. În opinia editorilor de carte şcolară, o asemenea decizie ar fi o pată de ruşine pe obrazul României, în condiţiile în care în nicio ţară din Europa nu mai există un astfel de caz, în care statul să controleze în integralitate conceperea, editarea şi tipărirea de manuale unice”, susţine UER.

În opinia UER, soluţia oferită de Ministerul Educaţiei „încalcă legislaţia în vigoare”.

„Nu trebuie, de asemenea, omis că manualele ca întreg aparţin editurilor şi autorilor, orice altă entitate interesată în reproducerea acestor creaţii intelectuale trebuind să achite o redevenţă, ministerul neputând ordona multiplicarea respectivelor creaţii prin simpla manifestare a puterii sale publice”, mai spun reprezentanţii UER. AGERPRES