popa_tanase.jpgAutoreglementarea media este subiectul cărții lansate pe 25 februarie, în cadrul Salonului Academic Cultural Danubius, de către Lect. univ. dr. Daniela Popa Tănase, cadru didactic la Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale a Universității „Danubius” din Galați. Evenimentul a prilejuit dezbateri aprinse între cadre didactice și studenți de la Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale și Facultatea de Drept.

Lansarea cărții s-a bucurat de prezența Fondatorului Universității ”Danubius”, Prof. univ. dr. Benone Pușcă. Acesta a declarat: „Este o lucrare interesantă care comportă multe discuții pornind de la un principiu stabilit în legea fundamentală. Nimic nu se poate face înafara legii! Am fost judecător și am avut posibilitatea să am în dezbatere publică aspecte legate de denigrare, calomnie, insultă. Înainte de Revoluție erau foarte rare asemenea cazuri, deoarece erau jurnaliști de calitate”.

Evenimentul a fost deschis de către Conf. univ. dr. Gheorghe Lateș, coordonator al Salonului Academic Cultural Danubius, manifestare culturală lunară prin care, potrivit declarației domniei sale, actul de comunicare trebuie să capete din vibrația și solemnitatea unui act liturgic, adică să fie o adunare a celor care cred într-o idee. Ideea noastră este cultura universitară. ”Am șansa de a o fi cunoscut pe colega noastră în dublă ipostază: cea de student la Jurnalism și cea de colegă. Apreciez delicatețea subiectului și meritele profesionale ale colegei noastre de a se hazarda pe un teren mai puțin bătut”, a declarat Conf. univ. dr. Gheorghe Lateș.

„Focul de artificii” al acestui eveniment l-a reprezentat intervenția Conf. univ. dr. Coriolan Păunescu, vocea lirică autentică a spațiului gălățean, domnia sa făcând o serie de aprecieri referitoare la spinoasa problemă a autoreglementării presei: „Subiectul ziariștilor și al uneltelor lor, mai mult sau mai puțin otrăvite, fără îndoială, suscită un mare interes din partea noastră, a tuturor. Și asta pentru că nu există domeniu în care presa să nu pătrundă cu acele ei destul de ascuțite.”

Absolventă a două facultăți, Facultatea de Drept (Universitatea ”Danubius” ) și Facultatea de Jurnalism (Universitatea ”Dunărea de Jos”), Lect. univ. dr. Daniela Popa Tănase, și-a ales o temă de cercetare doctorală care să reunească cele două domenii. ”Autoreglementarea media este un subiect timid cercetat la nivelul țării noastre, un subiect pe care, la început, l-am urât pentru că aveam multe necunoscute, iar apoi, l-am iubit pentru că l-am descoperit. Totul a pornit de la ideea de a îmbunătăți calitatea actului jurnalistic. Soluția propusă de către autoare este implementarea unui sistem de autoreglementare media, sistem foarte cunoscut și eficient la nivelul statelor occidentale însă, în România, se dovedește a fi greu de implementat”, a spus autoarea.

În încheierea prezentării cărții, Lect. univ. dr. Daniela Popa Tănase a propus o serie de soluții care, în opinia sa, ar fi eficiente pentru o implementare de succes a sistemului. Exemplificăm propunerile referitoare la reglementarea accesului în profesia de jurnalist și acceptarea de către breasla jurnaliștilor a unui Cod de reguli pentru profesia lor.