Universitatea “A.I. Cuza” Iaşi va primi aproape 9 milioane de lei pentru reabilitarea Observatorului Astronomic

Observatorul Astronomic, clădire de patrimoniu aflată în proprietatea Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, a primit de la Compania Naţională de Investiţii aprobarea pentru finanţarea proiectului de reabilitare, consolidare şi modernizare.

Reprezentanţii UAIC au informat că pentru reabilitarea, consolidarea şi modernizarea Observatorului Astronomic va fi alocată o finanţare în valoare de 8,98 milioane de lei.

“Aprobarea finanţării pentru reabilitarea Observatorului Astronomic ne bucură în mod deosebit, întrucât este o prioritate de investiţii importantă pentru universitatea noastră. Observatorul Astronomic al UAIC este unica unitate de observare a spaţiului din judeţul Iaşi, iar revitalizarea acestui obiectiv va crea valoare atât pentru specialiştii din cadrul Centrului de Cercetare Atmosferică şi Astronomică pentru securitate spaţială, cât şi pentru publicul amator de astronomie, care va avea acces ocazional la terasa de vizitare a cerului şi sala lunetei, cu prilejul evenimentelor astronomice importante: apariţii de comete, conjuncţii de planete, ploi de meteoriţi, eclipse”, a declarat rectorul UAIC, Tudorel Toader.

Prin lucrările de consolidare şi refuncţionalizare se urmăreşte restaurarea imobilului în integralitatea sa cu păstrarea funcţiunii iniţiale de cercetare atmosferică şi spaţială, amenajarea fostei locuinţe prin integrarea sa în funcţionalul unei instituţii de cercetare, precum şi realizarea unor spaţii de laboratoare care vor găzdui echipamente laser şi de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial.

Potrivit comunicatului, proiectul de reabilitare urmăreşte atingerea a cinci puncte de interes care vizează restaurarea imobilului de patrimoniu şi aducerea sa la o imagine anterioară cunoscută, considerată de valoare; adaptarea imobilului la cerinţele utilizării de către persoanele cu dizabilităţi; adaptarea imobilului la cerinţele de securitate la incendiu specifice, conform normelor în vigoare; refuncţionalizarea imobilului pentru acomodarea unor laboratoare de cercetare a spaţiului cosmic şi a atmosferei; crearea posibilităţii accesării parţiale a imobilului de către publicul ieşean în timpul unor evenimente astronomice importante.

Construit în 1913, Observatorul Astronomic din Iaşi a fost al doilea din ţară, după cel înfiinţat la Bucureşti. Gândit iniţial ca laborator de astronomie pentru Facultatea de Matematică a universităţii, a fost considerat, la vremea sa, cel mai modern observator astronomic din Europa. Includea, pe lângă luneta centrală, şi săli de laborator, o bibliotecă, precum şi un apartament pentru profesorii de astronomie ai universităţii. Edificiul, înscris în lista monumentelor istorice, a suferit numeroase intervenţii de-a lungul timpului, cea mai radicală fiind realizarea Sălii Meridian. AGERPRES