usamv_is_mare.jpgUniversitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi este, timp de o săptămână, într-o mare sărbătoare. Anul 2012 reprezintă şi va marca pentru USAMV Iaşi un moment de referinţă în devenirea sa istorică: aniversarea a 100 de ani de învăţământ agronomic universitar la Iaşi.

Universitatea celebrează în acest an un secol de existenţă şi tradiţie a excelenţei în educaţie şi cercetare agronomică, de cooperare şi deschidere continuă către mediul universitar extern, de formare a numeroase generaţii de specialişti în ştiinţa şi practica agricolă.

Seria evenimentelor deosebite a început luni, 22 octombrie, cu workshop-ul „Agricultura – oportunităţi şi perspective”, la care au fost prezenţi peste 250 de fermieri de succes şi reprezentanţi ai unor companii de top din sectorul agricol. Dintre subiectele ce au fost dezbătute amintim ofertele de inputuri pentru agricultură (îngrăşăminte, pesticide, tractoare şi maşini agricole) precum şi rezultatele celor mai performante exploataţii agricole din zona Moldovei. Evenimentele de luni s-au încheiat cu un Spectacol de Operă, programat la ora 17.00, în Aula Magna.

Manifestările dedicate împlinirii celor 100 de ani de învăţământ superior agronomic la Iaşi continuă marţi, 23 octombrie, cu ediţia a 55-a a simpozionului ştiinţific internaţional al Facultăţii de Agricultură, unde şi-au anunţat prezenţa peste 200 de specialişti din zece ţări. Pentru miercuri, 24 octombrie, a fost programat workshop-ul „Cercetare şi inovare în agricultură”.

Adunarea festivă „100 de ani”, apogeul evenimentelor de la USAMV Iaşi, va avea loc joi, 25 octombrie, ora 9.00, în Aula Magna. Pe lângă cuvâtul Rectorului, mesajele din partea invitaţilor şi decernarea titlurilor de Doctor Honoris Causa vor mai avea loc şi decernări de diplome, medalii jubiliare şi dezvelirea statuilor şi busturilor. Ziua va fi încheiată cu un Concert de Cameră programat pentru ora 16.30, în Aula Magna „Haralamb Vasiliu”.