Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi sărbătoreşte 153 de ani de la înfiinţare

Conducerea Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” a sărbătorit, vineri, 153 de ani de la înfiinţare, printr-o ceremonie dedicată Zilelor Universităţii, eveniment la care a fost prezent şi prorectorul Universităţii din Padova, profesorul Alessandro Martin.

Vasile Işan, rectorul universităţii a deschis evenimentul cu un discurs în care a subliniat importanţa continuităţii academice, subliniind că “multe instituţii îşi celebrează o istorie pe care nu o au”. “Am fi putut veni şi noi cu documente fondatoare din anul 1642, ale Academiei Domneşti de la Iaşi sau, de la 1562, ale Şcolii Latine. Însă acestea au fost instituţii de învăţătură înaltă care nu au durat în timp şi nu au prezentat continuitate”, a afirmat Işan.

Profesorul Alessandro Martin, prorectorul Universităţii din Padova, le-a vorbit profesorilor şi studenţilor prezenţi despre importanţa internaţionalizării universităţilor, pe care a definit-o prin câţiva factori principali: calitatea cercetării, implicarea în reţele academice extinse şi puternice, reputaţia şi rankingul internaţional. El a subliniat că Universitatea Padova a avut un beneficiu de 60 de milioane de euro datorită internaţionalizării, respectiv a proiectelor depuse alături de unviersităţi surori din Grupul Coimbra, grup din care face parte şi universitatea ieşeană. În acelaşi timp, UAIC a atras, tot graţie colaborărilor cu universităţi din grupul Coimbra, în jur de 18 miloane de euro în ultimii trei ani.
Ceremonia dedicată Zilelor Universităţii s-a încheiat cu un mini-concert susţinut de corurile studenţilor de la facultăţile de teologie ortodoxă, respectiv catolică. AGERPRES