Universitatea Babeş-Bolyai este singura universitate din România care face parte dintre membrii fondatori ai recent înfiinţatei Academii Europene a Religiei. Scopul acesteia va fi acela de a conecta între ele societăţile academice, centrele de cercetare, revistele ştiinţifice, departamentele şi editurile şi media, precum şi universităţile sau celelalte entităţi care există şi activează în domeniul de cercetare a Religiei, şi care provin din ţările europene şi ţările mediteraneene, Orientul Mijlociu, Caucaz şi Rusia.

Potrivit unui comunicat de presă, evenimentul de lansare a prestigioasei instituţii a avut loc luni, 5 ecembrie 2016, la Universitatea din Bologna, sub patronajul Parlamentului European. Cu acest prilej au avut loc discuţii referitoare la definirea statutului Academiei Europene a Religiei, a fost stabilită prima întâlnire anuală şi au fost avansate idei pentru o platformă de cercetare.

„În lumea contemporană, în care în numele unor credinţe religioase şi biserici au loc deopotrivă acţiuni sublime şi fapte reprobabile, studiul unor asemenea teme, la nivel erudit şi savant, este mai necesar ca oricând. Mă bucur că UBB este deschizătoare de drumuri la nivel european în această iniţiativă”, a declarat academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB.

În Aula Magna „Sfânta Lucia”, unde s-au desfăşurat întâlnirile, au fost prezente personalităţi ale lumii academice, politicieni, jurnalişti, oameni de ştiinţă. La eveniment au luat cuvântul Francesco Ubertini, Rectorul Universităţii din Bologna, Giuseppe Versaldi, prefectul Congregaţiilor pentru Educaţie Catolică a Statului Vatican, Carlos Moedas, Comisarul European pentru Cercetare şi Inovare, Jan Figel, trimisul special al Comisiei Europene pentru Libertate Religioasă, Igor Kitaev, Biroul Regional UESCO pentru Ştiinţă şi Cultură în Europa, Kishan Manocha, ofiţer OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, Martina Larkin, Forumul Economic Mondial de la Geneva.

Printre membrii fondatori ai Academiei Europene a Religiei, alături de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, se află Universitatea din Oxford, Universitatea din Bologna, Universitatea din Aberdeen, Universitatea Complutense din Madrid, Universitatea Pontificală „Lateranese”, Universitatea Radboud din Nijmegen, Universitatea Catolică din Eichstätt-Ingolstadt, Universitatea de Stat Umanistă din Rusia.

Universitatea Babeş-Bolyai este singura din ţară care are în componenţa sa patru facultăţi de teologie, respectiv Teologie Ortodoxă, Teologie Romano-Catolică, Teologie Greco-Catolică şi Teologie Reformată. AGERPRES