Universitatea Babeş-Bolyai Cluj atrage la studii tineri români rezidenţi în străinătate

univ_bolyai_2008.jpgUniversitatea Babeş-Bolyai va organiza, începând de anul viitor, în cooperare cu universităţi europene, pentru tinerii de naţionalitate română rezidenţi în străinătate, programe de studii de nivel licenţă, master şi doctorat, a decis, luni, Consiliul de Administraţie al UBB.

De comun acord cu universităţile italiene din Milano, Genova, Valencia, Viterbo şi Roma Tre, precum şi cu cele din Tarragona (Spania), Montpellier (Franţa) şi Regensburg (Germania), cu care UBB a semnat acorduri de cooperare, se vor organiza Oficii de înscriere şi, eventual, de administrare de cursuri, seminarii şi laboratoare practice ale instituţiei clujene de învăţământ superior, condiţiile de funcţionare ale acestora fiind stabilite de Prorectoratul responsabil cu finanţarea şi de către cancelarul general, cu aprobarea CA al UBB.

Facultăţile din cadrul UBB vor avea şi misiunea de a crea extensii proprii, în funcţie de posibilităţile domeniului respectiv, în universităţile menţionate şi cu acordul acestora. Desfăşurarea activităţilor în extensiuni se va face pe baza asumării răspunderii facultăţilor, catedrelor şi a personalului didactic implicat. În acest context, Centrul de Formare Continuă şi Învăţământ la Distanţă, Institutul de Studii Master, Institutul de Studii Doctorale, facultăţile şi celelalte unităţi implicate din UBB îşi vor lărgi corespunzător strategiile şi aria de acţiune.


Potrivit deciziei CA al UBB, actele de studii care se vor acorda absolvenţilor vor fi diplome ale UBB sau diplome în cotutelă. Resursele obţinute din aceste programe vor rămâne la dispoziţia facultăţilor şi a catedrelor iniţiatoare, au decis membrii CA al UBB. Totodată, facultăţile sunt invitate să organizeze cercetare ştiinţifică şi manifestări ştiinţifice în cooperare cu universităţile partenere. Pe de altă parte, facultăţile angajate în aceste programe sunt încurajate să apeleze la resursele comunităţii europene privind migraţia forţei de muncă în cadrul Uniunii Europene. Membrii CA al UBB au precizat, totodată, că activităţile instituţiei clujene în acest domeniu se pun sub cerinţa auto-sustenabilităţii financiare. AGERPRES