univ_bolyai_2008.jpgAproximativ 120 mame încarcerate şi 90 de copii având părinţii în detenţie au fost incluşi într-un program educaţional complex pe care Universitatea Babeş-Bolyai îl derulează în penitenciare, în parteneriat cu Adminstraţia Naţională a Penitenciarelor şi Fundaţia ”Artemis”.
Potrivit unui comunicat al UBB transmis vineri, în cadrul acestui proiect, catedra de Asistenţă Socială a UBB a organizat şi continuă să organizeze activităţi în penitenciare din judeţele Cluj, Bihor, Satu-Mare şi Mureş, precum şi în cel din Târgşor (Prahova), unde îşi execută pedeapsa în jur de 750 de deţinute.

Specialiştii clujeni în asistenţă socială le oferă consiliere mamelor şi viitoarelor mame aflate în detenţie în probleme legate de propriile lor experienţe de abuz, precum şi pentru exercitarea benefică a rolului de părinte. Proiectul se desfăşoară, concomitent, în Bulgaria şi Grecia şi vizează prevenirea şi combaterea abuzului fizic şi moral, precum şi oferirea de sprijin pentru copiii ai căror părinţi se află în închisoare.

Coordonatorii regionali ai proiectului sunt Institutul pentru Sănătatea Copilului şi Centrul pentru Studiul şi Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copiilor din Grecia. Datele colectate în cele trei ţări vor fi folosite pentru realizarea ”Hărţii mamelor aflate în detenţie”, care va conţine informaţii demografice, referinţe despre problemele cu care se confruntă mamele care execută pedepse privative de libertate, precum şi despre copiii şi familiile femeilor condamnate. În cadrul proiectului vor fi publicate, sub forma unor ghiduri, date referitoare la modul în care poate fi crescut un copil cu unul dintre părinţi aflat în detenţie şi, totodată, cum poate deveni un copil un vector esenţial în trasarea unui nou sens, pozitiv, în viaţă. AGERPRES