marga_andrei_.jpgRectorul Universităţii Babeş-Bolyai, prof.univ.dr. Andrei Marga, se va întâlni, în perioada 19-24 aprilie, la Johannesburg, Pretoria şi Cape Town, cu miniştri şi preşedinţi de universităţi din Africa de Sud, cu care va purta discuţii privind deschiderea unei cooperări pe termen lung cu instituţia clujeană de învăţământ superior.

”În urma conlucrării dintre Rectoratul UBB, universităţi sud-africane, Ambasada Africii de Sud în România şi Ambasada României în Africa de Sud s-a stabilit iniţierea unei acţiuni de deschidere a cooperării UBB cu universităţi şi institute de cercetare ştiinţifică din Africa de Sud, în beneficiu mutual, având în vedere potenţialul remarcabil al celor două părţi”, a anunţat, miercuri, într-un comunicat, profesorul Andrei Marga.

Rectorul UBB va susţine, la invitaţia gazdelor, conferinţele ”Africa în optici europene actuale”, ”Politica excelenţei în epoca post-Bologna” şi ”Filosofia cauzalităţii” şi va dona mai multor biblioteci publicaţii editate de Cluj University Press. De asemenea, profesorul Andrei Marga va face o ofertă de cinci burse de studii, de doi ani fiecare, pentru masteranzi şi doctoranzi sud-africani, şi va propune organizarea, de către Centrul de Cooperări Internaţionale al UBB, în 2010-2011, a reuniunii ”Acţiuni de cooperare Universitatea Babeş-Bolyai – Universităţi din Africa de Sud”.

Delegaţia universitară clujeană care se va deplasa în Africa de Sud este compusă din decani şi şefi de catedră care vor cooperara cu facultăţi similare din Africa de Sud şi şi-au asigurat finanţarea deplasării – decanul Facultăţii de Biologie şi Geologie, Cristina Dobrotă, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Dumitru Matiş, decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Călin Felezeu, şi şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, Daniel David.

”Membrii delegaţiei vor încheia, în cursul vizitei, acorduri de cooperare cu acţiuni concrete fiind, totodată, perfectat acordul de cooperare dintre UBB şi Universitatea din Pretoria. Decanul Dumitru Matiş va prelua, ulterior, coordonarea întregii cooperări a UBB cu universităţi din Africa de Sud”, precizează rectorul Andrei Marga. AGERPRES