marga andrei5.jpgUniversitatea Babeş-Bolyai îşi va extinde colaborarea cu China şi cu Coreea de Sud începând din acest an, a anunţat joi rectorul Andrei Marga. Potrivit prof. univ. dr. Andrei Marga, Institutul ”Confucius” al UBB, inaugurat în 2009, ”este unul dintre cele mai mari din Europa Centrală deschise în parteneriat cu China”.

”Autorităţile chineze acordă o atenţie specială Clujului. Pe glob sunt aproximativ 360 de astfel de institute. La UBB există un interes al studenţilor pentru a învăţa limba chineză. În luna iulie, 25 de studenţi ai UBB vor pleca la Beijing şi Shanghai, la cursurile Şcolii de vară de limbă şi cultură chineză, participarea clujenilor fiind finanţată de Fundaţia Hanban. Chineza se învaţă bine cam în şase ani, este un efort considerabil şi lăudabil în privinţa celor care se dedică studiului acestei limbi”, a spus rectorul Andrei Marga joi, într-o conferinţă de presă.

În opinia acestuia, ”ceea ce face Hanban în domeniul învăţării limbilor străine este năucitor, în sensul bun al cuvântului, cu noi tehnologii şi noi idei”. ”Institutul ‘Confucius’ al UBB se va extinde. Vom primi în acest an vizita chairman-ului universităţii partenere cu noi, Zhejiang University of Science and Technology (ZUST) din Hangzhou – oraş ‘de provincie’, de două ori mai mare decât Parisul sau Berlinul, cu aproximativ nouă milioane de locuitori”, a explicat Andrei Marga, adăugând că ”toate firmele din lume doresc să fie reprezentate la Hangzhou”.


Reuniunea româno-chineză pe teme de extindere a colaborării universitare va avea loc la Deva, unde se află cel mai dinamic întreprinzător chinez din Transilvania. O delegaţie a Universităţii Babeş-Bolyai, condusă de rectorul Andrei Marga, a efectuat o vizită (29 mai – 4 iunie) în centrele universitare din oraşele Beijing, Shanghai şi Hangzhou din Republica Populară Chineză, la invitaţia Fundaţiei Hanban, care a finanţat deplasarea. Vizita universitarilor clujeni în China a fost ocazionată de extinderea programului Institutului ”Confucius” al UBB şi Fundaţia Hanban şi a vizat stabilirea unor noi acorduri de cooperare cu instituţii de învăţământ superior chineze în domeniile economie, management, biologie, inginerie chimică, educaţie fizică şi sport şi studiul limbilor.


Totodată, un program de cooperare pe termen lung a fost convenit între UBB şi ZUST. Potrivit protocolului, UBB acordă burse anuale pentru zece studenţi de la ZUST, selectaţi de partea chineză, care urmează studii la Cluj-Napoca, în funcţie de opţiunile exprimate. AGERPRES