Universitatea Babeş-Bolyai ocupă prima poziţie în clasamentul global al universităţilor din România – Metaranking Universitar 2017, care stabileşte ierarhia universităţilor din ţara noastră în funcţie de rezultatele combinării performanţelor lor individuale din clasamentele academice internaţionale ale universităţilor, au informat reprezentanţii instituţiei clujene de învăţământ superior.

Potrivit unui comunicat al UBB, Metarankingul Universitar 2017 utilizează metodologia propusă de membrii High Level Experts Group numiţi în 2016 de Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării şi, conform Raportului final realizat cu sprijinul Asociaţiei Ad Astra a Cercetătorilor Români, doar 23 din cele 92 de universităţi incluse în clasament (55 publice şi 37 private) au prezenţă şi vizibilitate internaţionale.

Potrivit clasamentului global, prima poziţie în metarankingul aferent anului 2017 este ocupată de Universitatea Babeş-Bolyai, urmată de Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti, ambele pe poziţia a 2-a, respectiv de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, pe poziţia a 3-a.

„UBB este din nou prima universitate din ţară în Metarankingul Universitar-2017, păstrându-şi poziţia ocupată anul trecut în liga universităţilor româneşti de prestigiu! Sper să reuşim şi în viitor să ne menţinem cel puţin între primele trei universităţi ale ţării şi să ne continuăm ascensiunea în clasamentele academice internaţionale”, a afirmat profesorul Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice.

În ceea ce priveşte vizibilitatea şi prezenţa primelor trei universităţi din Metarankingul 2017 în clasamentele internaţionale, UBB şi-a crescut punctajul cu un punct faţă de Metarankingul aferent anului 2016, păstrându-şi prima poziţie la nivel naţional, Universitatea din Bucureşti a rămas la acelaşi nivel, iar Universitatea Politehnică din Bucureşti a crescut cu două puncte.

Potrivit raportului, universităţile din Consorţiul Universitaria constituie cel mai vizibil grup academic de universităţi româneşti în aria internaţională a mediului academic. „UBB, Universitatea Bucureşti şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza se diferenţiază mai clar faţă de celelalte 23 de universităţi incluse în Metarankingul Universitar-2017, cu un impact mai mare în aria academică internaţională”, se arată în raportul citat de UBB în comunicat.

Raportul mai precizează faptul că punctajul celor cinci universităţi din Consorţiul Universitaria – din care fac parte, pe lângă cele trei deja menţionate, şi Universitatea de Vest din Timişoara şi Academia de ştiinţe Economice din Bucureşti – reprezintă 42% din punctajul total obţinut de universităţile româneşti în clasamentele internaţionale ale universităţilor.AGERPRES