Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii „Transilvania” Brasov va deschide in aceasta toamna un nou curs de masterat in Meloterapie, invatamant la distanta. Cursul, o premiera in Romania, este acreditat si va avea o durata de doi ani.
De asemenea, cursurile vor fi tinute de o echipa interdisciplinara formata din medici, psihologi, muzicieni si fizicieni. Inscrierile pentru aceasta specializare vor avea loc in perioada 5-10 septembrie, iar admiterea va consta in proba de dosar si un interviu, pe data de 11 septembrie.
Prof. univ. dr. Stela Dragulin, coordonatorul acestei specializari, a spus ca la acest curs se pot inscrie toti absolventii de invatamant universitar, indiferent de specializare. „Fiind invatamant la distanta, pot sa se inscrie studenti din toata tara. Cursurile se vor desfasura la sfarsit de saptamana, timp de doi ani. La final, cei care vor termina cursul vor avea o diploma care le va permite sa profeseze in cabinete, in scoli speciale. ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior – n.r.) face acum demersuri pentru ca profesia de meloterapeut sa fie inscrisa in COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania – n.r.). Era necesar sa existe un asemenea curs specializat si la noi in tara, pentru ca in Europa sunt cel putin 60 de astfel de masterate”, a explicat Stela Dragulin, care este si secretarul stiintific al Facultatii de Muzica.
Meloterapia este o forma a psihoterapiei in care muzica este folosita ca mijloc de exprimare (in loc de vorbire) si care este indicata de terapeut in functie de problemele fiecarui pacient. Astfel pot fi tratate agresivitatile ascunse, tulburarile mentale sau afective, anumite blocari, dar si cateva boli psihosomatice, cum ar fi astmul sau problemele de alimentatie. Meloterapia poate lua doua forme: o modalitate activa – practica unui instrument muzical – si o modalitate pasiva – ascultarea muzicii.