unibuc.jpgUniversitatea din Bucureşti a găzduit, în perioada 7-9 iunie, Reuniunea Biroului Executiv al Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră, prilejuită de Reuniunea Miniştrilor Afacerilor Externe a OCEMN, care a marcat încheierea mandatului preşedinţiei României la OCEMN.

Agenda şedinţei Biroului Executiv a inclus o evaluare a situaţiei actuale a reformelor din învăţământul superior în ţările din regiune, propuneri de ajustare a planului de activităţi al reţelei, revizuirea finală a listei proiectelor ce au fost propuse pentru a fi promovate în cadrul Iniţiativei Academic Impact a ONU, aprobarea conceptului pentru Congresul RUMN din 2012, de la Tirana.

La şedinţa Biroului Executiv a fost semnat Memorandumul de cooperare între RUMN şi Hewlett Packard România în vederea iniţierii unui program de cooperare în cadrul promovării sistemelor de calcul de înaltă perfomanţă a aplicaţiilor pe super calculatoare şi cloud computing. Cooperarea se va concretiza în reorganizarea de şcoli de vară, seminarii şi proiecte cu implicarea studenţilor, precum şi dezvoltarea de proiecte de cercetare în parteneriat cu universităţile membre RUMN.

De asemenea, a mai fost semnat şi Contractul de Grant pentru finanţarea proiectului în vederea lansării unui program de masterat în domeniul managementului surselor energetice regenerabile, ce va fi derulat sub coordonarea Universităţii ”Ovidius” din Constanţa, în colaborare cu Universitatea Tehnică Istanbul, Universitatea Tehnică din Varna, Universitatea Tehnică a Moldovei şi Universitatea Taurida din Simferopol.

Reţeaua cuprinde 112 universităţi din cele 12 ţări membre ale Cooperării Economice la Marea Neagră, dezvoltând un număr substanţial de proiecte selectate în funcţie de priorităţile universităţilor din regiune. AGERPRES