Universitatea Bucuresti solicita marirea fondurilor pentru cercetare

research.jpgConducerea Universitatii Bucuresti va solicita Guvernului alocarea de la buget, pentru acest an, a minim 0,8% din PIB pentru cercetare, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei Aurel Ghimpu.

Potrivit acestuia, conducerea universitatii mai solicita, pana in 2010, si acordarea a 1% din PIB pentru cercetare, conform angajamentului luat de Romania fata de UE.

“In contextul in care invatamantului superior i se cere cu insistenta calitate si vizibilitate la nivel international in domeniul cercetarii stiintifice, Universitatea din Bucuresti sprijina demersurile institutiilor partenere referitoare la necesitatea acordarii fondurilor solicitate pentru cercetare”, a spus Aurel Ghimpu.

Federatia Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare – Proiectare din Romania (FSLCPR) a protestat, pe 10 februarie, pentru a doua zi consecutiv, in fata Palatului Parlamentului, fata de atitudinea sfidatoare a actualilor guvernanti in ceea ce priveste cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica. Potrivit lui Radu Minea, presedinte al FSLCPR, sindicalistii cer parlamentarilor marirea bugetului alocat pentru anul 2009 activitatii de cercetare si dezvoltare tehnologica. Conform normelor europene si legislatiei interne, cercetarea ar trebui sa primeasca 1 la suta din PIB, gradual, pana in anul 2010.

In actualul proiect de buget este prevazut un procent de 0,19 la suta din PIB pentru cercetare, dupa ce, in anul 2008, cercetarea a beneficiat de 0,55 la suta din PIB. Sindicalistii apreciaza ca diminuarea fondurilor alocate domeniului pentru derularea programelor de cercetare stiintifica si reducerea la fel de drastica a fondurilor pentru investitii in domeniu sunt in contradictie cu politica europeana in domeniu, nu numai cu prevederile legale.