univ copiilor.jpgCopiii cu vârste între 7 şi 14 ani vor merge la cursuri susţinute de profesori universitari şi vor intra în contact direct cu lumea ştiinţifică şi cu lumea universitară în perioada 21 iunie – 2 iulie în cadrul evenimentului „Universitatea Copiilor”.

Festivitatea de deschidere a „Universităţii Copiilor”, la care sunt aşteptaţi să participe 100 de copii, va avea loc în 21 iunie în Aula Magna a Facultăţii de Drept.

După lansare, copiii vor merge în turul de vizitare al Universităţii din Bucureşti, tur ce va cuprinde principalele sedii în care se vor desfăşura atelierele: laboratoarele cu expoziţii de minerale ale Facultăţii de Geografie, laboratoarele de experimente ale Facultăţii de Chimie, Sala de Lectură a Facultăţii de Litere, precum şi Muzeul Universităţii din Bucureşti.


„Universitatea Copiilor” este un spaţiu multidisciplinar în care copiii pre-adolescenţi îşi pot exprima creativ şi interactiv o posibilă opţiune pentru viitoarea lor carieră: unii în domeniul ştiinţelor exacte şi tehnologiei informaţiei, alţii în materia ştiinţelor socio-umane, artă, medicină etc. În România, proiectul este realizat de Asociaţia „Universitatea Copiilor România”, membră în Reţeaua Internaţională a Universităţilor Copiilor EUCU.NET (European Children’s Universities Network) în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti şi cu sprijinul Fundaţiei „Dinu Patriciu”.


„Universitatea Copiilor plasează copilul în contextul universitar şi stimulează curiozitatea naturală a acestuia, prin metode interactive care pun accentul pe aplicabilitatea cunoştinţelor dobândite. Aceasta reprezintă un mediu nou şi incitant pentru a învăţa într-o manieră relaxată unde profesori universitari şi specialişti ai domeniului vor folosi un limbaj concomitent riguros şi accesibil, deosebit de atractiv, pornind de la problemele de cunoaştere care îi preocupă pe copii”, susţin organizatorii evenimentului. În perioada 21 iunie – 2 iulie, atelierele interactive din cadrul proiectului se vor desfăşura în sediile Universităţii din Bucureşti, sub forma de cursuri practice bazate pe metodele „brainstorming”, „be-active and join-in”, „learning by doing”, „hands-on”.


Folosind ca metodologie interactivitatea, jocul, experimentul, lucrul în echipă, copiii vor fi îndrumaţi spre descoperirea aplicării practice a cunoştinţelor dobândite pentru a-şi exprima creativ şi interactiv o posibilă opţiune pentru viitoarea lor carieră şi vor înţelege necesitatea finalizării studiilor universitare. Un element aparte al programului îl reprezintă modulul de comunicare şi jurnalism, susţinut de realizatori de radio, membri ai Uniunii Naţionale a Creatorilor de Emisiuni Radiofonice, cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune. „Universitatea Copiilor” este un proiect anual susţinut de către instituţiile academice şi municipalităţile marilor oraşe europene – peste 200 de instituţii academice din Europa, fiind recunoscut ca un instrument adecvat trezirii interesului copiilor pentru ştiinţă şi tehnologie. AGERPRES