universitatea bucuresti2.jpgA devenit un fel de traditie ca universitatile sa-si faca cunoscuta oferta educationala cu citeva luni inainte de organizarea admiterii intr-un nou an universitar. Gestul, dar si forma de prezentare, depind de inspiratia fiecarei institutii, dar mai ales de demnitatea academica a acesteia.

Fie ca genericul actiunii promotionale se numeste „Ziua portilor deschise” sau „Tirgul educatiei”, scopul este acelasi: atragerea unui numar cit mai mare de tineri prin prezentarea unor oferte educationale care de care mai tentante.

Universitatea nu este o operatiune comerciala, ci un cadru institutional traditional, milenar, in care tinerii ajung la perioada maturitatii, dobindind in acelasi timp competente profesionale de specialisti. Relatia dintre maestru si discipol isi desfasoara aici valentele formative, pornind de la atmosfera entuziasta si plina de curiozitate al primilor ani de licenta, pina la aceea responsabila si competitiva a masteratului si doctoratului.
Tirguri de oferte nu sunt organizate numai de universitatile romanesti. Tot mai multe universitati straine isi cauta studenti la noi si aiurea. Dar daca demersul lor este determinat, mai ales, de calitatea pregatirii tinerilor nostri, manifestarile de acest gen organizate anual de universitatile noastre au o cu totul alta motivatie. Finantarea de catre stat a studentilor nostri implica, din partea universitatilor, o transparenta cit mai mare. Un alt obiectiv este acela de a-l ajuta pe licean sa aleaga in cunostinta de cauza, dintre mai multe programe de studii si mai multe cariere posibile, pe aceea care i se potriveste mai bine. Sau, de ce nu, pe aceea care i se pare mai rentabila ori mai bogata in satisfactii de tot felul. In fine, pentru studentii Universitatii, Tirgul educatiei este o ocazie de a se bucura, de a vorbi despre placerile vietii de student, de a glumi, de a dansa, de a sarbatori venirea primaverii.

Fireste, de la utilizarea acestei modalitati de informarea viitorilor absolventi de liceu cu domeniile si specializarile ce pot fi urmate in cele 19 facultati ale sale, nu face exceptie nici Universitatea din Bucuresti. Tirgul, aflat in acest an la cea de-a zecea editie, este prefatat de o „Saptamina a portilor deschise”, interval in care toate facultatile isi primesc potentialii studenti conducindu-i in laboratoarele care sunt dotate cu aparatura de ultima generatie destinata activitatii de cercetare, in amfiteatre. Cadre didactice si studenti aflati in anii terminali ai ciclului de licenta le ofera celor interesati toate precizarile referitoare la programele de studii, la varietatea temelor de cercetare deschise – chiar si in acest an cind fondurile destinate cercetarii stiintifice au fost substantial diminuate de actuala guvernare – viitorilor studenti interesati sa se dedice acestui domeniu. Mai mult, facultatile de Fizica si Chimie ofera liceenilor posibilitatea de a efectua in modernele laboratoare de care dispun o mare diversitate de experiente, acestia lucrind alaturi de studentii aflati in diversi ani de studiu. Facultatea de Matematica isi deschide amfiteatrele primindu-i ca audienti pe toti cei interesati de aceasta specializare. Tot matematicienii, ca si colegii lor de la Jurnalism organizeaza, gratuit, consultatii sau cursuri de pregatire, pentru potentialii studenti.

Manifestarea centrala a constituit-o Tirgul Educatiei, eveniment care anul acesta s-a bucurat de un numar impresionant de vizitatori, peste 28.000 de liceeni veniti nu numai din liceele bucurestene. Spre surprinderea organizatorilor, foarte multi tineri s-au aratat interesati de facultatile de stiinte – Chimie, Fizica, Matematica – ale caror standuri au fost foarte vizitate, cei mai multi tineri interesindu-se de dotarile laboratoarelor si de perspectivele afirmarii profesionale dupa absolvirea studiilor de licenta sau ale celor masterale. Materialele promotionale oferite celor interesati, discutiile avute cu studentii care au asigurat pe parcursul celor trei zile interfata dintre facultatile expozante si tinerii vizitatori, au avut darul de a trezi interesul viitorilor absolventi de liceu, nu putini dintre acestia manifestindu-si de pe acum optiunea pentru a urma cursurile celei mai vechi institutii bucurestene de invatamint superior care va implini, chiar in luna „de foc” a sesiunii de admitere la facultate, 145 de ani.