danubius_thailanda1.jpgPe 23 iulie, Rectorul Universității ”Danubius” , Conf. univ. dr. Andy Pușcă, împreună cu delegația acestei instituții de învățământ superior – formată din Prorector pentru activitatea didactică și de formare a personalului – Lect. univ. dr. Monica Pocora; Șef Cabinet Rector – Ana Iuliana Mihai; Coordonator Erasmus – Facultatea de Drept – Lect. Univ. dr. Florentina Pușcă și Șef Birou Relații Publice – Lect. Univ. dr. Ana Alina Ionescu Dumitrache – au vizitat una dintre universitățile din top 10 Universități din Bangkok, Thailanda – Universitatea internațională SIAM.

Întâmpinată de reprezentantul Universității din SIAM, Lect. univ. dr. Yhing Sawheny, delegația Universității ”Danubius” a vizitat campusul impresionant al acestei instituții de învățământ superior recunoscută pentru cea mai bogată diversitate a culturilor sutelor de studenți internaționali din toate colțurile lumii, a domeniilor și studiilor oferite. Înființată în anul 1965, ca scoală privată de inginerie, Universitatea SIAM a primit această denumire și a devenit instituție de învățământ superior privată internațională în anul 1995.

Deși din două lumi diferite, Asia și Europa, cele două universități au în comun, dincolo de apartenența lor la Asociaţia Universităţilor din Asia şi din Pacific (AUAP), atenția deosebită pe care o acordă strategiei de internaționalizare a educației superioare ca principal instrument de adaptare a universităților la multitudinea și ineditul provocărilor globalizării. Acesta a și fost aspectul – cheie asupra căruia s-au focalizat discuțiile purtate de către cei doi lideri ai instituțiilor de învățământ superior la întâlnirea organizată special pentru vizita delegației universității din România.

Corolarul discuțiilor purtate între Rectorul Universității ”Danubius”, Conf. univ. dr. Andy Pușcă și Președintele Universității SIAM, Dr. Pornchai Mongkhonvanit, accentuează, ca primă activitate de materializare a parteneriatului, mobilitatea studenților celor două instituții de învățământ superior. „Primul pas a fost făcut! Am semnat parteneriatul, acum trebuie să trecem la fapte! Pentru studenții noștri ar fi o experiență extraordinară să vină în România, la Universitatea Danubius, să studieze pentru câteva luni. De asemenea, așteptăm studenții din România să studieze la universitatea noastră!”, a subliniat Dr. Pornchai Mongkhonvanit, Președinte al Universității SIAM , Bangkok, Thailanda.

danubius_thailanda2.jpg

Tot pe linia internaționalizării educației superioare, Conf. univ. dr. Andy Pușcă a extins propunerea Președintelui Universității SIAM, în sensul de a dezvolta nu doar mobilități de studiu și de practică ci și de predare și de formare între cele două instituții de învățământ superior la nivelul cadrelor didactice și a întregului personal al acestor institutii, propunând o formulă de colaborare de tipul ERASMUS +.

Cei doi lideri ai universităților Danubius și SIAM au avut ocazia să reia discuțiile începute în Bangkok de data aceasta, alături de alți rectori, președinți de licee și colegii care au fost prezenți la activitățile organizate cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înființarea Asociaţiei Universităţilor din Asia şi din Pacific (AUAP), eveniment care are loc în perioada 26- 29 iulie, la sediul Universității Tehnologice Suranaree din orașul Nakhon Ratchasima, Thailanda.

În urmă cu un an, Universitatea ”Danubius” a participat, în calitate de membru al Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltarea Globală a Universităţilor şi Colegiilor (AGAUC), în China, la două evenimente științifice internaționale care au adus în lumina dezbaterilor probleme cu care se confruntă educația superioară din întreaga lume: Conferinţa internaţională The Global Advancement of Universities and Colleges (GAUC) care a avut loc la Huanghe College of Science and Technology, şi Conferinţa internaţională a Universităţii SIAS, ambele instituţii gazdă fiind în situate în provincia Henan, China. Cu această ocazie, Universitatea ”Danubius” a acceptat onoranta propunere de a deveni membru al Asociaţiei Universităţilor din Asia şi din Pacific (AUAP). AUAP este o organizație non-guvernamentală înființată în urmă cu 21 de ani cu scopul de a deveni o platformă valoroasă de interacțiune și colaborare între membrii săi în vederea dezbaterii și găsirii de soluții problemelor cu care se confruntă educația superioară într-o lume globalizată.

danubius_thailanda3.jpg