Universitatea Danubius din Galați, prin Facultatea de Drept, organizează Conferința națională “Comunitati virtuale in epoca Regulamentului General privind Protectia Datelor (CVGDPR)”, ediția a IV-a, pe 5 noiembrie 2020, în intervalul orar 11-14.

A mai trecut un an de la punerea în aplicare a Regulamentului General privind protecția datelor. Desi parea ca va trece si aceasta moda, a protectiei datelor, iata ca amenzile autoritatilor nationale, inclusiv a autoritatii nationale de supraveghere din România, repun in discutie dificultatile interpretarii si aplicarii acestui regulament.

Curtea de Justitie a imbogatit jurisprudenta relevanta in materia comunitatilor virtuale si a protectiei datelor, prilej de dezabteri academice si practice la malul Dunarii, intr-un cadru exceptional oferit de Universitatea Danubius. De la ultima conferință, o instanță din România a utilizat pentru prim data expresia ”comunități virtuale” într-o hotărâre judecătorească.

Conferinta este o platforma de dialog pentru solutionarea unor probleme practice avand drept ghid alocutiunea invitatilor. Conferinta se adreseaza practicienilor, unii dintre vorbitori avand experienta in consultanta sau fiind resposabili cu protectia datelor.

Conferinta reuneste cadre didactice și cercetatori de la Academia Română și centre universitare din țară – Universitatea Danubius, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș și Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Transilvania din Brașov și din străinătate – King’s College London și Universitatea din Maastricht.

Începând cu luna noiembrie 2020, Danubius International Business School – Centrul de Formare Continuă al Universității Danubius din Galați în colaborare cu Daniel-Mihail Șandru, intenționează să organizeze la sediul Universității programul de formare continuă, recunoscut de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de Ministerul Educației și Cercetării, Responsabil cu Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Conferința se va desfășura în sistem hibrid și va fi transmisă integral pe JURIDICE.ro

AGENDA CONFERINTEI

Keynote speakers:

Andy PUŞCĂ, Cuvânt introductiv

Oana ȘTEFAN, Democratie si stat de drept in timp de pandemie: Reglementarea in urgenta a protectiei datelor si a ajutoarelor de stat prin soft law

Cătălina GOANTA, Protecția datelor și protecția consumatorilor

Daniel-Mihail ŞANDRU, Prelucrarea datelor care nu necesită identificare

Irina ALEXE, Aplicarea în România a dispozițiilor art.57 din RGPD

Alina IONESCU DUMITRACHE, Încălcarea securității datelor cu caracter personal. Analiza infracțiunii de divulgarea secretului profesional

Lansare de carte:

Catalina Goanta, Sofia Ranchordás (Eds), The Regulation of Social Media Influencers, Edward Elgar, 2020

Secțiunea 1. Regulamentul general privind protectia datelor

Moderatori: Conf. univ. dr. Andy Pușcă; Dr. Irina Alexe

Nicolae Dragos PLOEȘTEANU, Riscuri specifice utilizării platformelor online în educație

Nicolae PANĂ, Comunitățile virtuale și vulnerabilitățile legale

Bogdan PANAIT, Paradigma instruirii online, între revoluție sau evoluție a transferului de date în sistemul educațional

Alexandru GEORGESCU, Limitele dreptului la viață privată în contextul educației digitale

Sectiunea a II-a. Comunitati virtuale si GDPR

Moderatori: Lector univ. dr. Alina Ionescu Dumitrache; Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru

Andrei SĂVESCU, Obiectivele Regulamentului general privind protecția datelor

Raul Felix HODOŞ, Procesul desemnării responsabilului cu protecția datelor. De ce, cum, când

Silviu-Dorin ŞCHIOPU, O radiografie a amenzii administrative aplicate societăţii GOOGLE LLC la 21 ianuarie 2019 de către Autoritatea pentru protecţia datelor din Franţa / An X-Ray of the Financial Penalty Issued Against GOOGLE LLC on 21 January 2019 by the French Data Protection Authority

Alexandra PINTILIE, Verificarea identității interlocutorilor în interacțiunile on-line.

Adriana Maria ȘANDRU, Daniel-Mihail ȘANDRU, Prejudicii produse persoanelor juridice în rețele sociale sau comunități virtuale. Despre utilizarea ”comunităților virtuale” într-o hotărâre judecătorească

Ruxandra SAVA, Schrems II. Consecinte juridice asupra asocierilor in comunitatile virtuale