Universitatea de Arte aniversează 150 de ani de existenţă

univ_nat_arte.jpgUniversitatea Naţională de Arte din Bucureşti (UNARTE) a aniversat miercuri împlinirea a 150 de ani de existenţă, marcând totodată şi începerea anului universitar 2013-2014.

“Din perspectiva celor 150 de ani ne aflăm, probabil, într-unul dintre cele mai emoţionante momente din existenţa comunităţii academice artistice a şcolii de Belle Arte din Bucureşti. Acest fapt generează o seamă de proiecte cu caracter patrimonial şi artistic pe măsura tradiţiei noastre universitare”, a declarat rectorul Universităţii, Cătălin Bălescu, cu ocazia festivităţii.

Rectorul Bălescu a arătat că, în acest an, Universitatea a pregătit un calendar de evenimente cu proiecte generoase şi reprezentative pentru arta românească a ultimului secol şi jumătate, pornind de la expoziţii retrospective dedicate tuturor domeniilor artistice.

De-a lungul celor 150 de ani, profesorii şi studenţii prestigioasei şcoli de arte frumoase, precum Theodor Aman, Gheorghe Tattarescu, George Oprescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Constantin Brâncuşi, Victor Brauner sau Paul Neagu, au contribuit la integrarea artei româneşti în circuitul internaţional.

Cu această ocazie, Bălescu a anunţat şi detaliile unui proiect care îşi propune extinderea Universităţii de Arte pentru a satisface cerinţele unităţii de învăţământ.
“Studenţii au nevoie de mai mult spaţiu decât într-o facultate clasică. Proiectul de extindere prevede şi lucrări de consolidare şi restaurare asupra clădirii monument Casa Robescu şi de extindere. Proiectul prevede ca parterul să fie definit ca muzeu pentru a mări vizibilitatea universităţii”, a adăugat rectorul.
Potrivit calendarului de evenimente organizate cu ocazia aniversării a 150 de ani de existenţă a universităţii, în următoarea perioadă vor avea loc mai multe manifestări, cum ar fi o editare a catalogului aniversar UNA de 200 pagini în 1.500 de exemplare, o expoziţie a absolvenţilor şi profesorilor din Muzeul Naţional de Artă, expoziţia “Transform in Art Education” a universităţilor balcanice din Istanbul, Sofia, Salonic, Zagreb, Belgrad, Skopie, expoziţii de artă contemporană, de artă decorativă, de modă, de design, cât şi un simpozion ce se va ţine în perioada 1-10 mai 2014.

Şcoala de Belle Arte a fost fondată în 1864 de Theodor Aman şi Gheorghe Tattarescu. Aici s-au format profesional numeroşi reprezentanţi ale artei româneşti, precum Constantin Brâncuşi, Victor Brauner, Paul Neagu, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Sabin Popp, Aurel Jiquidi şi Lucian Grigorescu. AGERPRES