umf_iasi_radio.jpgPostul de radio al Universităţii de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Radio U, a început să emită începând cu 29 septembrie, moment celebrat în cadrul ceremoniei de deschidere a noului an universitar.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din România, a demarat un proiect media ambiţios şi complex: Radio U, unicul radio medicinist din ţară şi singurul radio studenţesc din Iaşi. Nucleul redacţional este alcătuit din jurnalişti ieşeni cu experienţă, care se vor ocupa de instruirea şi coordonarea studenţilor medicinişti care „s-au molipsit”, deja, de microbul radio-ului.

„Postul nostru de radio vine să împlinească un vis mai vechi, al studenţilor, al cadrelor didactice şi al meu personal. Postul nostru de radio este un post de nişă, care se va adresa nu doar studenţilor şi cadrelor didactice, ci şi tuturor celor care vor să sculte ştiri pozitive, care vor să asculte ceea ce se petrece în realitate în această universitate, în această ţară şi pe acest glob. Postul nostru de radio va fi o tribună a democraţiei şi va promova libertatea academică, autonomia universitară şi cerinţele reale ale lumii reale”, mărturiseşte Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iaşi.

„Este un proiect de suflet al Universităţii, un proiect pentru studenţi şi profesori, căruia îi dorim viaţă lungă”, explică Daniela Druguș, directorul general al universității de medicină ieșene.

Cătălin Striblea, realizator şi prezentator la România Tv, fost om de radio, a ţinut să le trasmită un mesaj studenţilor medicinişti: „Voi o să fiţi vocea colegilor voştri. Voi o să fiţi cei care o să transmiteţi mesajele colegilor voştri către profesori, către administratorii voştri. Nu uitaţi că vă pregătiţi pentru o meserie extraordinară, că veţi fi medici. Învăţaţi şi învăţaţi pe alţii să comunice, să stea de vorbă cu pacienţii, să le spună ce au de gând să facă, să vindece nu numai trupul, ci şi sufletul. E parte din meseria voastră şi va trebui să o faceţi, chiar dacă sunteţi obosiţi, stresaţi, nu aveţi chef sau sunteţi prost plătiţi. E mai mult decât o meserie,e omenire, şi cu ajutorul acestui radio puteţi să o înfăptuiţi mai bine”.

Nu întâmplător ideea s-a născut pe holurile Universităţii de Medicină din Iaşi. Dintre cei 12.097 de studenți, masteranzi și doctoranzi ai săi, 2.753 provin din 84 de țări altele decât România, ceea ce face Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași cea mai cosmopolită instituție de învățământ superior din estul Europei. De aceea, unul dintre obiectivele Radio U este de a surprinde această atmosferă specială de „Turn Babel” din campusul medicinist.

Radio U şi-a propus însă să fie mai mult decât un radio studenţesc. Raportul de evaluare din 2013 al European University Association (EUA) – Institutional Evaluation Programme (IEP) califică Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” drept lider regional și național în domeniul învățământului superior. UMF Iași face parte şi din Grupul celor 12 Universități de Educație și Cercetare Avansată. Astfel că Radio U trebuie să fie şi un radio al profesorilor, care să te pună la curent cu cele mai noi informaţii din lumea academică şi medicală.