În perioada 19 – 21 aprilie s-a desfăşurat la Timişoara cea de-a 16-a editie a Graz Conference on Medical Education, eveniment de impact european. Conferinţa a fost organizată pentru prima dată în afara Austriei, cu sprijinul Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină si Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara.

Conferinţa a reunit reprezentanţii tuturor facultăţilor de medicină acreditate din România, precum şi specialişti din Anglia, Austria, Germania, Ungaria.

Programul conferinţei a fost focalizat în anul acesta pe planificare şi evaluare curiculară, fiind totodată un eveniment adresat dezvoltării universitare şi reţelelor de cunoaştere la nivel european. Structura programului a fost gândită în aşa fel încât prin intervenţia unor lectori (decani, staff universitar sau invitaţi străini) să se prezinte experienţe din facultăţile proprii, în spiritul orientărilor europene actuale, respectiv cel al activităţilor unor programe strategice naţionale.

Între cele mai apreciate intervenţii s-au numărat cele ale Prof. Richard Maerz (Viena), Prof. David Taylor (Liverpool), Prof. dr. Anca Dana Buzoianu (Cluj), Prof. dr. Marius Raica (Timişoara).

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj a prezentat implementarea în cadrul curiculei a unui modul de dezvoltare a abilităţilor practice, implementare posibilă prin deschiderea în anul universitar 2011- 2012 a primului centru de aptitudini practice şi simulare în medicină din Romania si singurul care reuneşte simulări pentru manopere şi tehnici medicale pentru majoritatea disciplinelor. De asemenea, conf. dr. Valentin Muntean (Cluj) a prezentat implementarea unui Caiet de abilităţi practice pentru absolventul de medicină, prezentare care a surprins plăcut reprezentanţii de la Viena si Liverpool, aceştia dorind să adopte acest caiet în cadrul departamentelor proprii de educaţie medicală.