univ lucian blaga.jpgCea mai mare universitate din Sibiu, Universitatea ”Lucian Blaga”, care are 21.000 de studenţi, pierde în acest an 9 din 10 studenţi străini, din cauza neacordării vizelor, dar şi a profesorilor de la facultăţi căutate, precum Medicina, Ştiinţele Economice, unde profesorii nu pot preda în limba engleză, obligându-i pe studenţii veniţi din alte ţări să ne înveţe limba pentru a înţelege cursurile.

„Numărul studenţilor străini este mai mare în acest an faţă de anul trecut. Dacă în 2011, la Universitatea ‘Lucian Blaga’ erau 120 de studenţi străini, în acest an sunt deocamdată cu 300 mai mulţi, însă înscrierile nu s-au terminat încă”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Ioan Bondrea.

Deşi numărul studenţilor străini atraşi de centrul universitar Sibiu s-a dublat în acest an faţă de anul trecut, Universitatea ”Lucian Blaga” pierde 9 din 10 studenţi care ar dori să studieze aici, din cauză că fie nu primesc viză, fiind vorba de studenţi din ţări unde riscul de emigrare în UE este foarte mare sau profesorii de la cele mai căutate facultăţi sibiene, nu predau în limba engleză, obligându-i pe studenţii veniţi din Asia sau Europa de Vest să ne înveţe limba.

„Majoritatea studenţilor străini care vin la Universitatea ”Lucian Blaga’ sunt din Asia, India, Pakistan, China, Bangladesh, Nepal, Cambogia. În ultimii trei ani, foarte mulţi au venit şi din Europa, din ţări precum Germania, Franţa, Italia, Polonia, Turcia foarte mulţi. Nu taxele mai mici îi atrag, ci calitatea actului de învăţământ la anumite specializări, în special la programele care sunt în limba engleză. Foarte mulţi studenţi aplică pe programul de la Medicină, chiar dacă este în limba română anul pregătitor. În afară de Medicină, este foarte solicitată, Ingineria, în special Calculatoarele, Ingineria Mecanică, Ingineria Economică şi Management. Majoritatea pentru vin pentru domeniul IT”, a precizat Daniela Preda, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale al Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Aceasta a explicat că deşi plătesc taxe cu 30-40% mai mari decât studenţii români, străinii vin la Sibiu, fiind convinşi că aici învăţământul este mai bun decât în ţările lor.
Până acum au reuşit să se înscrie la cursurile Universităţii ”Lucian Blaga” doar 460 de studenţi străini, deşi numărul total al celor care au aplicat este de 5.000 şi asta din cauză că nu au primit viză.

De anul viitor, studenţii străini vor putea învăţa Medicina la Sibiu în limba engleză, conform promisiunilor rectorului Universităţii ”Lucian Blaga”. AGERPRES