Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMVB) a inaugurat, pe 28 februarie, primul spital universitar veterinar de urgenţă din România în cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară.

Decanul Facultăţii de Medicină Veterinară, Gabriel Predoi, a declarat, la inaugurare, că Spitalul Universitar Veterinar de Urgenţă „Prof. dr. Alin Bîrţoiu” cuprinde toate specialităţile medicalveterinare adresate animalelor de companie.  „Altfel spus, un animal, dacă vine cu probleme de sănătate, este evaluat în cadrul spitalului absolut pentru toate bolile posibile (…) Sunt patru săli de operaţie, patru blocuri operatorii, care, la rândul lor, sunt conectate adiacent cu o zonă pentru prezenţa studenţilor. O subgrupă de studenţi în direct preia informaţia în sistem video, în sistem audio, din actul operator”, a spus Predoi.

El a subliniat că acest spital este destinat activităţii de pregătire clinică a studenţilor. „Dacă cumva se previzonează boli de natură contagioasă (…), există un izolator în care animalele sunt tratate (…). Este primul spital de urgenţă veterinar din România care integrează toate specializările într-o componentă unică”, a afirmat Predoi.

Potrivit acestuia, printre dotări se numără computer tomograf şi RMN. „Fiecare bloc operator beneficiază de un sistem de sterilizare prin raze ultraviolete, ajungând la zero grad de contaminare (…), instrumentarul chirurgical – la două blocuri operatorii există o zonă în care se află un aparat care sterilizează, instrumentele mergând în sălile de operaţie sterile”, a precizat Predoi.

Decanul a estimat că în spital vor putea fi tratate anual peste 20.000 de animale. Predoi a menţionat că valoarea investiţiei se ridică la 21 de milioane de lei, din care Ministerul Educaţiei a contribuit cu 85%, iar facultatea cu 15%.  El a declarat că preţurile practicate la spital vor fi mai mici decât cele de pe piaţa liberă. „Gratuitate nu poate să existe, pentru că sunt costuri, cheltuielile materiale. Ceea ce reduce foarte mult este manopera”, a afirmat Predoi.

Gabriel Predoi a informat că a fost inaugurat, în curtea Facultăţii de Medicină Veterinară, şi un centru de medicină experimentală care e dominant integrat activităţilor de diagnostic şi de cercetare. „Este singurul din ţară care integrează toate speciile de animale”, a spus Predoi, care a precizat că acest centru a costat circa 10 milioane de lei, din care 85% de la Ministerul Educaţiei, iar restul de la facultate.

„E o facilitate extrem de importantă pentru pregătirea studenţilor din domeniul medicină veterinară (…) E o facilitate ce ne va susţine acreditarea europeană a Facultăţii de Medicină Veterinară. E o facilitate care susţine atractivitatea pentru studenţii străini”, a declarat rectorul USAMVB, Sorin Cîmpeanu. AGERPRES