univ de vest tm.jpgTimişoara este un oraş cu foarte multe spaţii libere, în care se mai poate construi, ca urmare a dispariţiei obiectivelor economice din perioada predecembristă şi a lipsei capitalului necesar unor noi investiţii, dar şi cu zone cu disparităţi foarte mari, unele având imaginea de ghetou, este concluzia uni proiect transfrontalier, derulat în parteneriat cu Ungaria, la care au participat patru instituţii academice din consorţiul universitar riveran.

Cross Border Doctoral Programs Consortium, este un proiect la care Universitatea de Vest din Timişoara, prin doctoranzi ai Departamentului de Geografie, a participat alături de universităţi din Oradea, Szeged şi Debrecen.

Proiectul, care a beneficiat de o finanţare europeană de aproximativ 165 de mii de euro, a avut ca obiectiv dezvoltarea şcolii doctorale, cunoaşterea zonei, a metodelor de lucru în teren. În cadrul lui au participat aproape 20 de studenţi doctoranzi, 3 profesori şi 3 experţi, timp de un an, la cursuri urmate de aplicaţii în teren, în fiecare centru universitar partener.

Conform uneia dintre concluziile proiectului, Timişoara s-a detaşat imagistic de celelalte trei oraşe: este cel mai mare, are cel mai bogat fond de clădiri de patrimoniu, dar are şi cea mai îmbătrânită faţă, pentru că clădirile nu au fost renovate. „Au fost identificate disparităţi în multe zone ale Timişoarei – Fabric, Maria, Sinaia. În cartierul Plopi, spre exemplu, am avut imaginea unui oraş care nu este deloc cel perceput în străinătate: un ghetou. Comunităţile din Ungaria au găsit, chiar în perioada aceasta de criză, proiecte cu finanţare europeană prin care s-au făcut investiţii de anvergură; la noi, nu”, a relatat prof. univ. dr. Nicolae Popa, din cadrul Facultăţii de Geografie a Universităţii de Vest Timişoara, coordonatorul proiectului.

Disparităţile/inegalităţile urbane identificate pe teren de studenţii doctoranzi au dus la concluzia că acestea sunt mai mari şi mai semnificative în Timişoara decât în celelalte trei oraşe. Concluziile s-au materializat în editarea unui volum cu caracter ştiinţific. AGERPRES