Universitatea de Vest Timişoara (UVT) a obţinut finanţare europeană pentru trei proiecte care vizează extinderea a trei facultăţi cu spaţii în zona ultracentrală a oraşului, în urma evaluării proiectelor depuse în cadrul competiţiei organizate de ADR Vest pentru instituţiile publice de învăţământ superior.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a declarat că dintr-o alocare financiară totală de 8,41 milioane euro pentru această competiţie, Universitatea de Vest din Timişoara a reuşit să atragă prin cele trei proiecte depuse 7,83 milioane euro.

„Prin finanţarea europeană câştigată vom creşte calitatea activităţilor educaţionale şi vom contribui la îmbunătăţirea aspectului Timişoarei. Suplimentar, reducem considerabil presiunea pe bugetul UVT alocat lucrărilor de reabilitare, având astfel posibilitatea de a ne angaja şi în alte lucrări privind infrastructura educaţională, obiective cu importanţă majoră pentru comunitatea noastră. Totodată, experienţa echipei UVT în accesarea fondurilor europene primeşte o nouă confirmare”, a declarat presei rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Se are în vedere reabilitarea acoperişului şi a faţadelor Facultăţilor de Chimie, Biologie şi Geografie, cu o valoare nerambursabilă de 6.471.787 lei, extinderea spaţiilor de învăţământ existente pentru Facultatea de Arte şi Design, dar şi pentru Facultatea de Muzică şi Teatru, cu o valoare nerambursabilă de 18.752.365 lei.

Prin aceste proiecte, UVT şi-a propus să rezolve probleme stringente de infrastructură, prin dezvoltarea şi modernizarea unor imobile consacrate pentru desfăşurarea activităţii academice, cu încărcătură istorică şi cu o importanţă arhitecturală deosebită pentru municipiul Timişoara.

În urma realizării acestei investiţii vor rezulta noi săli de seminar, săli de curs, centre colaborative, spaţii expoziţionale, un amfiteatru cu o capacitate de 120 locuri, cabinet activităţi practice, birouri administrative, precum şi alte spaţii conexe necesare desfăşurării activităţii educaţionale.

Proiectul de extindere a spaţiilor de învăţământ pentru Facultatea de Arte şi Design şi Facultatea de Muzică şi Teatru va avea în vedere realizarea unui spaţiu multidisciplinar, cu o infrastructură cuprinzând 10 laboratoare şi ateliere de creaţie artistică şi o sală pentru expoziţii şi vernisaje, două săli de spectacol, una cu capacitatea de până la 400 de locuri şi alta cu până la 200 de locuri, 15 laboratoare şi săli dedicate activităţilor didactice.

Proiectele depuse, mai puţin componentele de arhitectură, au fost realizate prin departamentele administrative ale UVT. AGERPRES