univ_vest_timisoara.jpgUniversitatea de Vest din Timişoara doreşte să intre în topul celor mai bune instituţii academice din Europa, motiv pentru care, la finele lunii februarie, UVT a fost vizitată de o comisie de evaluare instituţională a Asociaţiei Universităţilor Europene.


Patru profesori, experţi din Slovacia, Marea Britanie, Olanda şi Turcia, au evaluat în detaliu ceea ce a făcut UVT în ultimii cinci ani, folosind indicatori europeni de evaluare instituţională. Facultăţile vizitate de către evaluatori au fost cea de Economie şi de Administrare a Afacerilor şi cea de Fizică.

Aceştia au vizitat, de asemenea, campusul universitar şi au purtat discuţii cu conducerea Universităţii. Comisia a fost interesată de structura facultăţilor, managementul calităţii, politici motivaţionale, comunicarea dintre facultăţi şi conducerea Universităţii, dar şi de rezultatele evaluărilor interne. Potrivit rectorului Ioan Talpoş, de interes în cadrul evaluării s-a numărat şi opinia studenţilor despre procesul de predare – învăţare în cadrul UVT (controlul calităţii şi puterea acestora de decizie în cadrul facultăţilor). A doua vizită din cadrul programului de evaluare va avea loc în luna mai a anului curent. La finalul evaluării, UVT va beneficia de un certificat de recunoaştere internaţională.


„Evaluatorii s-au declarat mai mult decât mulţumiţi de ceea ce au găsit la noi. În luna mai va fi o evaluare de profunzime, de la curriculă universitară la programele de studiu, de la evaluarea studenţilor vizavi de procesul de învăţământ la verificarea managementului academic şi social al Universităţii, dar şi o evaluare a integrării instituţiei în comunitatea locală şi a bazei materiale de studiu”, a declarat, luni, prof. Ioan Talpoş. Obiectivul vizat îl constituie obţinerea unei certificări care să ateste accesul liber al UVT pe piaţa europeană a educaţiei. Concomitent, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în învăţământul Superior (ARACIS) realizează o verificare a Universităţii de Vest, de la care conducerea UVT speră să obţină cel mai mare calificativ, cel de universitate cu grad de încredere ridicat. AGERPRES