univ_vest.jpgLa sfârşitul lunii august, rectorul Universităţii de Vest din Timioşara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, însoţit de 50 de studenţi, au participat la cel mai mare festival de tehnologie din lume – Campus Party, organizat în acest an la Berlin.

Evenimentul a cuprins 24 de secţiuni de interes, peste 600 de ore de discuţii, conferinţe, competiţii, workshopuri şi evenimente ad-hoc planificate de organizatori, inclusiv pe timpul nopţii. Universitatea de Vest din Timişoara este prima universitate din România invitată la acest eveniment internaţional, alături de alte 42 de instituţii de învăţământ superior de cel mai înalt rang din Europa.

Principalele tematici abordate de către cei zece mii de tineri participanţi la festivalul de tehnologie au fost: astronomy, robotics, hardware, hack, modding, biotechnology, nanotechnology, biohacking, greentech, design, photography, video, music, social media, blog, developers, free software, operating systems,security, networks, entrepreneurship, gaming: stadium.

Tinerii participanţi la Campus Party Berlin 2012 au avut ocazia de a cunoaşte personalităţi internaţionale care au adus ultimele noutăţi în domeniu. Printre aceştia s-au numărat Paulo Coelho, unul dintre cei mai influenţi autori ai tuturor timpurilor, Yossi Vardi, considerat un pionier al antreprenoriatului tech din Israel, Don Topscott, cel mai important lider în materie de inovare media, un specialist în privinţa impactului social şi economic al tehnologiei şi unul dintre cei mai importanţi consilieri de bussines al liderilor politici mondiali şi Sir Tim Berners-Lee, absolvent al universităţii din Oxford, inventatorul World Wide Web, cunoscutul www.

Provocarea ediţiei din acest an a constat în furnizarea de idei pentru viitoarea Agenda Digitală Europeană, tema fiind lansată de către Neelie Kroes, Vice Preşedinte al Comisiei Europene. Doamna Neelie Kroes a fost prezentă la masă rotundă şi la ceremonia de decernare a premiilor, evenimente la care a participat şi rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

„Campus Party Berlin a însemnat un eveniment de nivel mondial unde s-a văzut că orice e posibil în această lume. Am avut onoarea de a participa la întâlnirea restrânsă organizată de doamna Neelie Kroes, vicepreşedinta Comisiei Europene, care a dorit să discute cu reprezentanţii a doar 12 universităţi despre strategiile europene din domeniul tehnologiei. Am identificat cu această ocazie oportunităţi de finanţare de către Comisia Europeană a unor proiecte derulate de UVT şi am stabilit contacte cu reprezentanţi ai lumii universitare, care au pus bazele unor colaborări de viitor între UVT şi universităţi de prestigiu din lume”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Încă din 1997, Campus Party atrage în fiecare an tineri pasionaţi de tehnologie, din întreaga lume, pentru a învăţa şi a promova inovaţia, reunind în acelaşi timp cei mai buni specialişti consacraţi în tehnologie şi ştiinţă.