timisoara_uvt.jpgUniversitatea de Vest Timişoara (UVT) a primit două din cele şapte distincţii oferite pentru mediul academic de Marea Lojă Naţională din România (MLNR) respectiv, Premiul „Eugeniu Carada” pentru Economie şi Premiul „Spiru Haret” pentru Educaţie, Mediu, IT.

Ajunsă la cea de-a V-a ediţie, Gala Premiilor MLNR promovează şi recompensează spiritul creator, inovator şi inventiv al poporului român în domenii vitale pentru destinul colectiv. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Academia Română şi mediul academic.

„Cea mai de preţ resursă a unei universităţi este cea umană, iar instituţia pe care o reprezint se bucură de specialişti de prim rang, cu un statut special în rândul profesioniştilor de pe plan naţional şi internaţional. Rezultatele colegilor noştri, precum cele ale doamnei Dana Petcu şi ale domnului Silviu Cerna, reuşesc să pună Universitatea, Timişoara şi ţara pe harta cercetării mondiale. Mai mult decât atât, avem specialişti români pe care am reuşit să-i aducem în ţară, plecaţi fiind în Europa, SUA sau Japonia. Acum, ei lucrează alături de noi şi produc rezultate remarcabile”, a declarat luni presei prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Prof. univ. dr. Dana Petcu, profesor la Departamentul de Informatică al UVT şi directorul unui spin-off de cercetare a fost premiată pentru grupul de lucrări „Cloud/Multi-Cloud Computing”. Ea este cercetător în domeniul calculului distribuit şi în special calculului bazat pe cloud şi, în ultimii zece ani, a realizat peste 180 de lucrări şi s-a implicat în peste 50 de proiecte de cercetare, dintre care 12 în coordonare.

Prof. univ. dr. Silviu Cerna a fost premiat pentru lucrarea „Politica Monetară”, apărută la Editura Academiei Române, 2014. Silviu Cerna este economist, doctor în Economie cu specializare în Finanţe, conducător ştiinţific de doctorat, fost decan şi şef de catedră, fost membru al Consiliului de Administraţie al BNR. Este autor al unui număr de 12 cărţi şi tratate şi al unui număr de peste 250 de studii şi articole ştiinţifice privind sistemul monetar, politica monetară şi stabilitatea financiară. Anul trecut, UVT a câştigat, prin prof. univ. dr. Simona Sava, Premiul „Spiru Haret” pentru Educaţie, Mediu şi IT. AGERPRES