univ_vest_timisoara.jpgUniversitatea de Vest Timişoara (UVT) investeşte 30 de milioane de euro în cercetare şi în resurse umane, proiectele fiind câştigate prin competiţie naţională şi internaţională, a anunţat, luni, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.

„Sumele accesate prin competiţii naţionale şi internaţionale sunt considerabile şi asigură cercetătorilor cadrul necesar desfăşurării activităţii la un nivel apropiat de cel al Uniunii Europene. Reuşim, astfel, să ne dezvoltăm infrastructura de cercetare şi să stimulăm tinerii noştri specialişti a produce rezultate în temele pe care le studiază. Consider că este mereu loc de mai bine şi vom continua să aducem fonduri din orice surse posibile, pentru a rămâne competitivi pe plan internaţional”, afirmă rectorul Marilen Pirtea.

Potrivit acestuia, în anul 2014, UVT a derulat un total de 71 de proiecte câştigate prin competiţie, cu durata de implementare de 2 – 4 ani, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 30 de milioane de euro. Dintre acestea, 40 sunt proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale în valoare de aproximativ 8 milioane de euro, 29 sunt proiecte de tip POSDRU, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro, iar două dintre proiecte, în valoare de 10 milioane de euro, sunt centrate pe dezvoltarea infrastructurii de cercetare.

„Dintre proiectele POSDRU ale Universităţii de Vest, şase au drept scop susţinerea cercetării doctorale şi postdoctorale. Acoperind o listă comprehensivă de domenii (ştiinţele naturii, ştiinţe exacte, ştiinţe umaniste şi socio-economice, drept, ştiinţe economice) ele asigură finanţarea necesară pentru un număr de 108 doctoranzi şi 62 de post doctoranzi”, spune Marilen Pirtea.

Un alt grup de opt proiecte POSDRU este cel de legat de „Tranziţia de la şcoală la o viaţă activă”, avându-se în vedere un grup ţintă de 3.300 de studenţi, din care 980 vor fi trimişi în practică, şi 1.700 vor beneficia de premii/subvenţii.

Din cadrul Programului Cadru 7 au fost finanţate direct de la Bruxelles un număr de opt proiecte, între care proiectul Host (High Performance Computing Service Center), proiect coordonat de Departamentul de Informatică din cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică, în valoare de 1,8 milioane euro. Acesta a presupus extinderea infrastructurii de calcul de înaltă performanţă (HPC) cu un cluster GPU, crearea a cinci poziţii noi de cercetare şi deschiderea unor direcţii noi de cercetare pe baza infrastructurii HPC (clusterul INFRAGRID, supercalculatorul BlueGene/P şi clusterul GPU). AGERPRES