univ_vest_timisoara.jpgUniversitatea de Vest Timişoara (UVT) sprijină lotul liceenilor fizicieni din România, care va participa la cea de-a XXVII-a ediţie a Concursului Internaţional Physicists Tournament (YPT), numit în ultimul timp Physics World Cup (PWC), şi care se va desfăşura în perioada 3-12 iulie la Shrewsbury School din Anglia.

Pregătirea liceenilor selectaţi a avut loc la Timişoara, pentru al doilea an consecutiv, sub coordonarea prof. dr. Sandu Golcea.

„Pregătirea s-a făcut şi anul trecut la Timişoara, cu ajutorul Universităţii de Vest Timişoara şi al profesorilor de acolo. Este vorba despre un concurs foarte special, iar problemele sunt făcute publice cu un an înainte. Sunt 17 probleme care se cunosc din luna septembrie, dar care nu au o soluţie unică, ce nu pot fi realizate fără o pregătire specială, care ridică probleme, la rândul lor, şi care nu pot fi rezolvate de nivelul unui elev obişnuit de liceu. Sunt extrem de dificile, uneori sunt grele şi pentru o echipă de profesori universitari şi nu se ajunge la o soluţie unică (…). Aceste probleme nu pot fi rezolvate fără partea experimentală”, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Sandu Golcea.

În prezent, YPT este considerat a fi cel mai dur concurs din lume, sigla concursului reprezentând, de altfel, doi cavaleri medievali cu lance, călare, gata pregătiţi de turnir, tocmai pentru că gradul de dificultate al competiţiei este extrem de ridicat.

Din cauza gradului de dificultate extrem de ridicat, echipa SUA s-a retras din competiţie, după 10 ani de participare fără niciun succes, iar anul acesta s-a retras Franţa, clasată pe ultimul loc în 2013, pentru „turnirul” din acest an rămânând în concurs 31 de ţări, între care cele din prima linie la Olimpiada Internaţională de Fizică: China, Taiwan, Singapore, India, Iran, Coreea.
„Noi am reuşit să participăm în fiecare an. În 2013 am reuşit să ocupăm cu lotul României locul IX în lume şi locul I din Europa. Din cinci elevi, doi au obţinut medalii de aur şi trei de argint”, a spus prof. dr. Sandu Golcea.

Ca şi în anul precedent, UVT a ajutat în mod decisiv la buna desfăşurare a selecţiei lotului, iar în perioada 30 mai – 1 iunie, întreg lotul YPT România a participat alături de studenţii Facultăţii de Fizică din UVT, sub coordonarea prorectorului conf. univ dr. Mădălin Bunoiu, şi de un numeros grup de elevi de la Liceul C. D. Loga din Timişoara, coordonat de prof. dr. Sandu Golcea, la o tabără de astronomie organizată la Poiana Mărului, în spaţiile puse la dispoziţie de UVT.

„UVT îşi arată, astfel, încă o dată, deschiderea spre susţinerea performanţei. Suntem mereu implicaţi în susţinerea performanţei, în sprijinirea tinerilor care doresc să exceleze. Tinerii din lot sunt minunaţi şi trebuie să reprezinte un exemplu pentru colegii lor privind devotamentul faţă de educaţie şi cercetare. La Universitatea de Vest găsesc mereu un partener puternic”, a declarat joi pentru AGERPRES rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

După selecţii dure, România va alinia în Anglia o echipă foarte tânără, formată din cinci liceeni (din 17, câţi au fost iniţial). Cu excepţia liderului Tudor Ciobanu (clasa a XII-a), fost elev al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, ceilalţi componenţi sunt elevi în clasele a X-a şi a XI-a.
„Există speranţa în acest an a unei comportări onorabile, dar scopul principal este de a roda o echipă capabilă în anul viitor, în Thailanda, să obţină o medalie”, a adăugat prof. univ. dr. Marilen Pirtea. AGERPRES