soim_horatiu.jpgHoraţiu Şoim, director al Biroului de proiecte europene, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a participat recent la o întâlnire de studii la Florenţa (Italia) desfăşurată în cadrul proiectului ,,Consolidarea capacităţii instituţionale a Consorţiului Regional Vest”.

Din delegaţie au mai făcut parte reprezentanţi ai Consiliilor Judeţene respectiv Agenţia de Dezvoltare Regională din regiunea V Vest, AJOFM, IŞJ Arad.

Principalul obiectiv al vizitei l-a reprezentat cunoaşterea sistemului educaţional şi de instruire permanentă (Long Life Learning) din Italia precum şi identificarea unor potenţiali parteneri pentru proiecte viitoare. Întâlnirile au vizat reprezentanţi ai Administraţiei regionale din Toscana, reprezentanţi ai mediului privat (agenţii private implicate în domeniul formării profesionale), reprezentanţi ai sindicatelor şi ai mediului economic (firme private).

Principalele teme abordate au fost prezentarea sistemului de lucru în domeniul educaţiei şi forţei de muncă la nivel regional, mecanismele de colaborare în Regiunea Toscana, documente emise de diferitele instituţii şi conţinutul lor, rolul diferitelor instituţii implicate în domeniul educaţiei şi forţei de muncă.

Horaţiu Şoim, director al Biroului de proiecte europene din cadrul UVVG, ne-a declarat că vizita la colegii din Italia a fost deosebit de utilă în contextual actual al economiei, pieţei muncii şi evoluţiilor din sistemul educaţional românesc. „Din punctul nostru de vedere principalele rezultate ale acestei vizite sunt descoperirea modului de cooperare între instituţiile publice şi private (firme/ONG) pe piaţa muncii şi a instrumentelor de intervenţie folosite, descoperirea unor activităţi inovative de formare – cercuri de studii, care pot fi adaptate specificului românesc şi pentru care au fost identificaţi parteneri interesaţi în cadrul Consorţiului Regional Vest şi în Italia”.