simpo.jpgSocietatea Nationala de Stiinte Biologice din Romania si Universitatea de Vest „Vasile Goldis” au organizat, ieri, 9 februarie 2008, in Amfiteatrul „Emil Racovită” din cadrul Facultatii de Stiinte ale Naturii a Universitatii, simpozionul omagial „C. Darwin – 150 de ani de la publicarea Originii Speciilor” si 200 de ani de la nasterea lui C. Darwin.

In cadrul simpozionului au sustinut comunicari prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest „Vasile Goldis”, presedinte al Societatii Nationale de Stiinte Biologice din Romania – „Teoria sintetică a evolutiei si interpretărilor actuale”, acad. dr. Toma Constantin – „Aspecte din viata si opera lui C. Darwin”, prof. dr. Wegmann Klaus – Universitatea din Tubingen – Germania – „Rolul mutatiilor si al selectiei in procesul de evolutie”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a subliniat meritul extraordinar al lui Darwin, care consta in caracterul unitar al conceptiei sale, in care, pentru prima data, evolutia prin descendenta a speciilor este explicata prin actiunea concertata a unor factori naturali. „Elaborand o explicatie completa si convingatoare a procesului grandios de geneza continua a speciilor, Darwin a relevat cu prioritate caracterul statistic al variabilitatii, a intuit cu perspicacitate rolul primordial al ereditatii si a indicat cu precizie si claritate lupta pentru existenta si selectia naturala, drept factori dinamici si directionali ai bioevolutiei. Prin modificarea radicala a modului de interpretare a diversitatii lumii vii, teoria darwinista a generat o autentica revolutie stiintifica in biologie, devenind paradigma fundamentala a acestei arii din cunoasterea umana. Ca orice opera de pionierat, conceptia lui Darwin nu are numai laturi pozitive. In cadrul ei a fost exagerat rolul suprapopulatiei, despre care s-a afirmat ca actioneaza permanent in natura”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, presedinte al Societatii Nationale de Stiinte Biologice din Romania.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a mai subliniat: „O serie de neajunsuri ale teoriei darwiniste, de altfel neesentiale, deriva din limitele stiintifice ale epocii sale. Ele nu stirbesc importanta operei lui Darwin, care a imprimat un avant nestavilit cercetarii si practicii biologice, agro-zootehnice si medicale. Cred ca problema evolutiei trebuie transpusa la ora actuala in raport cu cuceririle stiintei pe un nivel genomului si al descifrării ADN-ului vietuitoarelor. Aceasta teorie evolutionista poate fi imbunatatita prin datele pe care biologia moderna actuala le ofera stiintei”.

Simpozionul s-a bucurat si de o expozitie inedita privind aprecierile lui C. Darwin asupra originilor speciilor.