ardelean_pricopie.jpgProf. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG, a declarat, în cadrul conferinței de presă de pe 9 decembrie, desfășurată la Centrul Academic de Conferințe că Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a fost premiată cu „Premiul de Excelenţă pentru implicarea în proiecte europene” în cadrul primei ediţii a Galei Premiilor EduManager.ro, care s-a desfăşurat, la începutul lunii decembrie, în Sala de Conferinţe din cadrul Hotelului JW Marriott din Bucureşti. Evenimentul, organizat de Oameni şi Companii şi portalul naţional EduManager.ro, şi-a propus să evidenţieze eforturile şi profesionalismul celor care lucrează cu rezultate vizibile în domeniul educaţiei.

Evenimentul a fost onorat de participarea a peste 160 reprezentanţi ai învăţământului universitar, preuniversitar, lideri ai organizaţiilor neguvernamentale din domeniul educaţiei și s-a bucurat de prezenţa ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a senatorului Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, știinţă, tineret şi sport din Senatul României – fost ministru al Educaţiei, a secretarului de stat Vasilica Ştefania Duminică.

Premiile au fost acordate exclusiv în urma numărului de voturi întrunite pe site-ul www.edumanager.ro, care au fost exprimate on-line, timp de o lună de zile, de către vizitatorii portalului EduManager.ro – oameni de știință, cercetători științifici, directori ai unor agenții de cercetare, inspectorate școlare etc. În competițe s-au înscris 37 de universităţi, 15 Inspectorate Şcolare Judeţene şi 55 de colegii şi licee naționale, iar în urma centralizării voturilor, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad a obţinut „Premiul de Excelenţă pentru implicarea în proiecte europene”.

Diploma și Placheta de excelență au fost înmânate de ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, preşedintelui Universităţii, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, care a reprezentat Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” la Gala Premiilor EduManager.ro.

ardelean_galaedu.jpg

Un număr important de voturi obţinut de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad s-a datorat succesului realizat în cadrul proiectului cu titlul „Platforma de Cercetare Integrată Transfrontalieră pentru Identificarea Proceselor Celulare ca ţinte Potenţiale pentru Terapia Personalizată a Cancerului”, demarat în luna februarie a acestui an cu o valoare de 2 milioane de euro și a proiectului cu titlul „Burse doctorale de pregătire ecoeconomică și bioeconomică complexă pentru siguranța și securitatea alimentelor antropice – ID 77082”, realizat de Academia Română – Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, împreună cu alte Universități și instituții din țară.

Prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector cu cercetarea științifică în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat că „Preocuparea Universității noastre în domeniul cercetării cancerului este foarte veche. O realizăm de câțiva ani împreună cu Universitatea din Szeged și Centrul de Cercetări Biologice. Tocmai am finalizat Centrul de cercetări în vivo pe animalele de laborator. Avem o dotare extraordinară și am investit câteva sute de mii de euro în această infrastructură de cercetare, atât din proiectele europene cât și din banii proprii ai Universității. Putem să spunem că avem o bază experimentală la standarde europene. O astfel de bio bază poate găzdui până la 3000 de animale de laborator. Continuăm această cercetare și suntem în pregătire pentru noi proiecte europene de cercetare a mecanismelor terapeutice prin care celulele canceroase străbat bariera hematoencefalică și formează metastazele cerebrale. În acest sens dorim să lărgim cercetarea prin cooptarea unor echipe foarte bune din Norvegia și Islanda”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG, ne-a declarat: „Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad a fost beneficiara Premiului de Excelență pentru cercetare ştiinţifică, care s-a acordat în urma voturilor exprimate de diverse categorii de oameni de știință, cercetători științifici, directori ai unor agenții de cercetare. Ne bucurăm că am reușit să obținem acest premiu de excelență pentru proiecte europene internaționale. Este vorba de proiectul Biologia moleculară a cancerului. Primele cercetări publicate sunt promițătoare, întrucât vizează țintele personalizate ale evoluției bolii de cancer. Rezultatele sunt îmbucurătoare, mai ales prin experiențele făcute la Institutul de Științe ale Vieții din cadrul Universității noastre și la Bio baza recent dată în folosință pentru creșterea animalelor mici, pe care experimentăm împreună cu cercetătorii maghiari. Organizarea unei școli de vară la Arad și la Szeged a fost un adevărat succes în acest domeniu, atât prin tematică, cât și prin realizările acestei școli, având în vedere că am instruit foarte mulți cercetători, dar și studenți. Premiul a fost acordat de ministrul Remus Pricopie într-o prezență extraordinară, participând peste 160 de persoane. Ne bucurăm că cercetare științifică din cadrul universității noastre este apreciată de către agențiile specializate și eforturile sunt însoțite de succese în cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș”.

galaedu_sala.jpg