uvgg_varset.jpgO delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii, a participat, pe 15 ianuarie, la manifestările organizate de comunitatea românească din Vârşeţ, Ambasada României în Serbia şi Consulatul Român din Vârşeţ, cu ocazia celebrării zilei de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu şi a Culturii Române.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a subliniat buna colaborare cu misiunile diplomatice şi comunitatea românească din Vârşeţ, precum şi importanţa sărbătoririi zilei de 15 ianuarie. „Este ziua de naştere a celui pe care îl considerăm, în România, cel mai mare poet al naţiunii noastre, Mihai Eminescu, dar şi Ziua Culturii Româneşti”.

La importantul eveniment literar, prezidat de Lucian Marina, preşedintele Societăţii de Limbă Română din Voivodina, au participat şi Excelenţa Sa, Daniel Banu, ambasadorul României în Serbia şi Nicolae Dan Constantin, consul general al Consulatului României la Vârşeţ, care au primit, din partea prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, în numele Conducerii şi Senatului Universitar, „Diploma de Excelenţă”.

„Mă simt onorat şi este o mare onoare pentru noi faptul că înalţi oaspeţi din mediul academic din România, au fost prezenţi alături de noi, românii din Serbia, când spiritul eminescian ne-a reunit pe toţi la Vârşeţ. Este o deosebită onoare pentru mine să primesc „Diploma de Excelență” din partea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, care este un îndemn practic pentru a consolida şi dezvolta pe mai departe relaţiile dintre Serbia şi România, inclusiv în ceea ce priveşte domeniul cultural, dar și universitar”, a declarat Excelenţa Sa, Daniel Banu, ambasadorul României în Serbia.

Preşedintele Societăţii de Limbă Română din Voivodina, Lucian Marina, a mulţumit Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, singura Universitate din România prezentă la manifestări, pentru aportul adus la tipărirea mai multor reviste şi cărţi pentru românii din Serbia, precum şi a unor evenimente ştiinţifice.

„Mulţumesc Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” care ne-a sprijinit şi a contribuit major la reuşita acestei manifestări culturale. Am concretizat mai multe proiecte comune legate de etnicii români din Ungaria, prin oferirea de Burse „Vasile Goldiș” și sunt convins că, același lucru se va petrece şi cu românii din Serbia, care şi-au exprimat dorinţa de a se specializa la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad”, a punctat consulul României la Vârșeț, Nicolae Dan Constantin.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat: „Inimile ne-au fost umplute de multă bucurie când am văzut că, românii din Vârşeţ, alături de sârbii, care au fost prezenţi la manifestare, au adus cuvinte de laudă poetului Mihai Eminescu despre care Vasile Goldiș a scris și i-a adus elogii în ziarul Românul. Universitatea noastră doreşte să sprijine și mai mult cultivarea limbii şi culturii române în Serbia, prin oferirea de Burse „Vasile Goldiş” comunităţii româneşti. Avem relaţii de colaborare foarte bune cu Societatea de Limbă Română din Serbia, Universitatea din Novi Sad, cu care am depus, nu demult, un proiect comun, în cadrul proiectului european de Strategie de dezvoltare a Dunării, precum și cu Universitatea din Belgrad, în domeniul biologiei şi în pregătirea specialiştilor de limbă română”.

În cadrul manifestărilor, a fost vizionată şi o expoziţie de fotografie realizată de maestrul dr. Virgiliu Jireghie, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, unde au fost prezentate imagini din operele lui Eminescu, filtrate prin prisma maestrului, care le-a „interpretat” într-un ambient deosebit.