uvvg_meristemoterapie.jpgUniversitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prin Facultatea de Farmacie, găzduiește, în perioada 14 – 17 aprilie, cea de-a doua ediție a școlii de primăvară națională, cu participare internațională, pusă sub genericul „ŞCOALA DE PRIMAVARA DE MERISTEMOTERAPIE”, ca alternativă la denumirea de gemoterapie, care reflectă mai corect tipurile de țesuturi vegetale folosite în terapia cu muguri, mlădiţe, scoarţă şi rădăcină tânără, semințe proaspete, sevă.

Evenimentul reunește specialişti în domeniul meristemoterapiei din țară și din străinătate, invitați din cadrul Facultăților de Farmacie din Timișoara, Oradea și Cluj Napoca, reprezentanți ai colegiilor profesionale cum ar fii Colegiul Farmaciștilor, Colegiul Medicilor, Ordinul Asistenților și Moașelor din România.

La deschiderea oficială a evenimentului, care a avut loc pe 14 aprilie, în incinta Campusului Universitar „Vasile Goldiș”, au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității, prof. univ. dr. Claudia Toma, decanul Facultății de Farmacie, ing. Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, dar și numeroși invitați de peste hotare, dr. Fernando Piterà din Italia, unul dintre cei mai apreciați medici care aplică cu succes, de zeci de ani, mersitemoterapia, prof. dr. Giancarlo Statti din Italia, conf. dr. Giangiacomo Beretta, conf. dr. Tatiana Calalb din Republica Moldova, cadre didactice, specialiști în domeniu și numeroși studenți.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a transmis Salutul doamnei rector, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci și a Senatului Universitar, subliniind importanța evenimentului organizat de UVVG.

Claudia Toma, decanul Facultății de Farmacie din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat, la începutul lucrărilor că: „derularea celei de-a doua ediţii a Școlii de Primăvară de Meristemoterapie este un eveniment care onorează Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. În cadrul Școlii de Primăvară ne bucurăm de o participare internațională lărgită, față de anul trecut. Avem parte de lectorul principal, dr. Fernando Piterà din Italia, numărul unu mondial, la ora actuală, în ceea ce se cheamă meristemoterapie, secondat îndeaproape de colaboratori mai vechi ai Universității din Calabria, prof. dr. Giancarlo Statti, precum și reprezentanți ai Universității de Studii din Milano, în persoana conf. dr. Giangiacomo Beretta și a colaboratorilor săi. Avem parte și de prezența reprezentanţilor din Republica Moldova, iar spre deosebire de precedentul an, ne bucurăm să creștem și să avem în mijlocul nostru reprezentați ai Facultăților de Farmacie din țară, precum Oradea, Cluj Napoca, Timișoara, dar și din alte părți ale țării”.

„Sunt onorat de fiecare dată când vin în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, iar o prezență și un sprijin din partea comunităţii este binevenit. Simt din ce în ce mai mult necesitatea de a prelungi știința în domeniul sănătății, iar evoluția societății este fantastică. Întrebarea este dacă omul și-a pregătit corpul pentru această evoluție. Cercetătorii pot face lucruri minunate pentru noi, iar ceea ce faceți dumneavoastră este exact lucrul minunat pe care îl așteptă această societate. De aceea vă transmit felicitări și mult succes”, a precizat ing. Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

„Suntem bucuroşi că putem să punem bazele unei noi discipline fitoterapeutice, utilizarea plantelor și a meristemelor de la plante în fitoterapie. Este un nou concept care se utilizează în farmaceutică, concept care vrea să implementeze impactul dintre utilizarea plantelor și medicament. Şcoala de Primăvară de Meristemoterapie este deosebit de importantă, care va genera o serie de idei, prin dezbaterile care se vor realiza în secțiile simpozionului și vor aduce contribuții noi la măsurile de prevenire și de consolidare a prevenției în sănătate”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.