univ_vasile_goldis_arad.jpgRevista „Capital”, impreuna cu specialistii de la firma germana de consultanta Kienbaum Management Consultants, au efectuat, in aceasta vara, Studiul „University Ranking”, pe baza caruia s-a realizat primul ranking al Universitatilor din Romania.

Universitatea de Vest „Vasile Goldis” este singura Universitate aradeana ocupa locurile fruntase fiind clasata in primele 24 de Universitati de prestigiu din Romania, din cele 84 de universitati de stat si private chestionate, care au reusit sa-si adapteze mai bine programele de studii la nevoile pietei, oferind studentilor posibilitatea de a efectua mai multa practica, dar si de a face schimburi de experienta la nivel international.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad, ne-a declarat: „Este primul top care evidentiaza in mod rational, stiintific si dupa toate regulile sondajului aspectele legate de calitatea invatamantului academic. Compania din Germania care a efectuat sondajul este specializata in acest domeniu, prin sondajele pe care le intreprinde in mediul academic, dupa modelul University Ranking”.

Intrebat daca locul ocupat de Universitate este satisfacator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean a precizat: „Intr-un fel ‘da’ si intr-un fel ‘nu’. Credem ca ne onoreaza acest loc 24 pe care il ocupam in randul celor 108 Universitati existente in Romania, dar pe de alta parte am dori ca, in perspectiva, in noul sondaj, sa aparem acolo unde ne este locul, cel putin cu 10-12 locuri mai sus, dupa evaluarile pe care le-am facut noi. Ne vom stradui ca, in viitorul top al celor mai bune Universitati, sa fie luate in considerare toate criteriile legate de activitatea didactica, stiintifica, performantele universitatii noastre, astfel in cat sa avem perspectiva si sansele de a ne situa pe un loc mult mai bun”.

In cercetare au fost cuprinse 84 de universitati de stat si private. Au raspuns 395 de respondenti, din cadrul a 35 de companii nationale si internationale, care au facut referire la doar 52 de universitati din totalul vizat si 3.131 de absolventi de facultate, majoritatea licentiati dupa 1995.

Aprecierea asupra facultatilor, de la foarte buna (1), pana la insuficient (4), s-a bazat pe mai multe criterii: educatia teoretica, orientarea practica, competente lingvistice (limbi straine) si experienta internationala. Angajatorii au fost rugati sa faca evaluarile strict pe baza observatiilor furnizate de persoanele aflate in functii de conducere, cu privire la facultatile absolvite de angajatii din subordine. Un indicator foarte important, daca ne gandim la impactul produsului educational (absolventii) asupra competitivitatii in afaceri.