universitatea bucuresti2.jpgUniversitatea din Bucureşti a inaugurat luni noul sediu al Facultăţii de sociologie şi asistenţă socială şi căminul Gaudeamus, care vor constitui o platformă modernă, integrată de cercetare-învăţare-dezvoltare pentru domeniul ştiinţelor sociale.

„Inaugurăm astăzi aceste clădiri, după un efort financiar, organizatoric, managerial consistente şi susţinut pe parcursul a cinci-şase ani, eforturi care au inclus şi perioada de proiectare. Toate eforturile noastre, ale tuturor, îşi dovedesc astăzi roadele aici. Inaugurăm acum, când ne pregătim să aniversăm anul viitor 150 de ani de învăţământ universitar modern în cadrul UB, acum, la 117 ani de la introducerea primului curs de sociologie în universitate, la 103 ani de la înfiinţarea Catedrei de sociologie a UB, 84 de ani de la înfiinţarea profilului de asistenţă socială la nivel universitar, domeniile sociologiei şi asistenţă socială magistral reprezentate. Sunt convins că noile facilităţi vor contribui o dată în plus la consolidarea pe plan internaţional a domeniilor de excelenţă de vârf în spaţiul românesc reprezentate de colectivele de cercetare din cadrul facultăţii noastre”, a afirmat la inaugurare decanul Facultăţii de sociologie şi asistenţă socială, Marian Preda.

El le-a mulţumit miniştrilor Educaţiei Daniel Funeriu, Cătălin Baba, Remus Pricopie, Mihnea Costoiu pentru că au facilitat succesiv finanţarea acestor două construcţii.
Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a transmis felicitări în numele premierului Victor Ponta. „Guvernul este foarte bucuros să asiste la această inaugurare pregătită de mulţi ani. Sunt foarte mulţi cei care au făcut posibilă această zi. Această clădire care va fi casa cercetării avansate în ştiinţe sociale. Mulţumesc în numele Guvernului şi al premierului Victor Ponta. Sunt mândru că pot să păşesc în această clădire”, a spus demnitarul.

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a transmis felicitările preşedintelui Traian Băsescu pentru realizarea celor două clădiri. „Este minunat că acest proiect a început în 2003 şi dincolo de rivalităţi stupide corpul profesoral a avut voinţa şi capacitatea de a impune corpului executiv continuarea şi finalizarea unui astfel de proiect. Ca cetăţean, sunt deosebit de mândru. Dumneavoastră dobândiţi o cunoaştere a societăţii, o dinamică şi poate chiar o atitudine mai greu de controlat faţă de cei care au cunoştinţe limitate şi aspiraţii infinite. Reprezentanţi o valoare şi mi-aş dori foarte mult ca prezenţa dumneavoastră în societate având astfel de condiţii să fie cât mai pregnantă, evidentă şi acest lucru ar face bine societăţii în ansamblu, dar mai ales ar face bine viitorului său”, le-a spus Diaconescu studenţilor prezenţi la inaugurare.

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu a felicitat UB pentru ducerea la bun sfârşit a proiectului. „Este tipul de proiect care demonstrează că poate exista continuitate guvernamentală dincolo de orice interese politic atunci când interesele şcolii sunt în joc. Guvernele care au urmat au continuat investiţiile, este foarte bine că suntem aici. Voi veţi fi cei care măsoară impactul social al oricăror măsuri care se iau”, a spus Funeriu.

Rectorul UB, Mircea Dumitru, a subliniat faptul că inaugurarea unor astfel de clădiri reprezintă un moment cu implicaţie deosebită, aparte în viaţa academică a instituţiei de învăţământ superior. El a menţionat că începând din anul 2014 conducerea UB doreşte să înceapă în apropierea clădirii inaugurate luni construcţia unui sediu administrativ al Rectoratului.
În noul sediu al facultăţii se vor desfăşura programele de învăţământ de elită şi activitatea de cercetare din cadrul Facultăţii de sociologie şi asistenţă socială: Şcoala Doctorală, masterele de cercetare, laboratoare moderne, centrele de cercetare, Arhiva Română de Date Sociale, Observatorul Social din România, Secţia de ştiinţe sociale a ICUB.

Spaţiile de învăţământ dedicate Facultăţii de sociologie sunt realizate la cele mai înalte standarde de calitate şi sunt adaptate procesului educaţional şi activităţilor de cercetare, cuprinzând săli de seminar, spaţii de discuţii, spaţii special destinate pentru cercetători şi doctoranzi, birouri pentru cadrele didactice, două laboratoare de informatică, două amfiteatre, de 100 şi 250 de locuri, o sală polivalentă, un bufet.

Căminul Gaudeamus, un spaţiu de cazare modern pentru 100 de persoane, va fi destinat masteranzilor şi doctoranzilor Universităţii din Bucureşti, cu prioritate acelora de la Facultatea de sociologie, urmând să ofere, de asemenea, cazare în regim de casă de oaspeţi cercetătorilor şi profesorilor invitaţi din ţară sau din străinătate.

Valoarea totală a investiţiei a fost de 11.663.801 lei pentru noul sediu al Facultăţii de sociologie şi de 8.953.548 lei pentru căminul Gaudeamus, sumele necesare fiind alocate din veniturile proprii ale Universităţii din Bucureşti (1.962.618 lei şi, respectiv, 2.237.600 lei) şi de la bugetul de stat (9.701.181 lei şi, respectiv, 6.715.949 lei). AGERPRES