univ buc.jpgMarți, 16 septembrie 2014, au fost date publicității rezultatele rankingului global al universităţilor, realizat de Quacquarelli-Symonds Limited. În ediţia de anul acesta, Universitatea din Bucureşti se află în categoria 651-700, avansând 50 de poziţii faţă de anul trecut, când era în categoria 701+. Rezultatul plasează Universitatea din București în primele 3,5% dintre cele aproximativ 20 000 de universități din lume.

Universitatea din București este clasată pe cea mai înaltă poziție dintre universitățile românești. în ranking-ul QS 2014. În clasament se mai situează și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj și Universitatea de Vest din Timișoara, aflate în categoria 701+.

„Considerăm că poziția pe care s-a clasat anul acesta Universitatea din București în topul QS reprezintă o provocare pentru dezvoltarea instituțională viitoare, în special din punctul de vedere al nevoii de apropiere a Universității de piața muncii și din perspectiva internaționalizării”, a declarat prof. univ. dr. Magdalena Platis, prorector al Universității din București, responsabil cu Managementul calităţii şi relaţiile cu mediul de afaceri.

Quacquarelli Symonds World University Rankings este un clasament anual al celor mai bune 800 de universități din lume, realizat de QS Intelligence Unit împreună cu un grup de profesori și cercetători recunoscuți mondial. Clasamentul este realizat pe baza mai multor indicatori cheie: ceretarea științifică, calitatea predării, angajabilitatea absolvenților și gradul de internaționalizare.

cademic Peer Review este un sistem prin care universităţile sunt evaluate de reprezentanți ai altor instituţii de învăţământ superior, criteriul de apreciere fiind excelenţa în câmpul lor de activitate şi de cunoaştere.

Employer Review constituie un sistem de evaluare a universităţilor din punctul de vedere al angajatorilor. Astfel, QS realizează anual un sondaj global printre angajatorii cu experienţă în recrutarea absolvenţilor universităţilor cărora li s-a cerut să identifice universităţile pe care le consideră ca fiind cele mai bune în pregătirea absolvenţilor pentru piaţa muncii.

Citations per Faculty Member este un alt criteriu de evaluare a performanţei universitare. Utilizând informaţia exportată de Scopus, această măsură îmbină productivitatea în cercetare şi calitatea acesteia. Acest criteriu contează 20% din punctajul total acordat unei universităţi.

Student per Faculty Ratio este un indicator destinat să identifice raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenţi dintr-o universitate.

Indicatorul International Factors evaluează deschiderea universităţii către mediul internaţional prin numărul programelor de studii în limbi străine şi prin numărul total de studenţi şi de cadre didactice de cetăţenie străină.

În completarea acestor indicatori, se realizează şi o cotare a universităţilor în funcţie de următoarele domenii: Arte şi Ştiinţe Umaniste, Inginerie şi IT, Ştiinţele Vieţii şi Biomedicină, Ştiinţele Naturale şi Ştiinţele Sociale. În ediția 2014 a ranking-ului Quacquarelli Symonds, Universitatea din București se situează pe poziția 386 în domeniul Științe Naturale și pe poziția 395 în domeniul Arte şi Ştiinţe Umaniste.