Ultimul clasament QS World University Rankings by Region 2018, dat publicităţii în cursul săptămânii trecute, situează Universitatea din Bucureşti pe prima poziţie în topul universităţilor româneşti.

„Universitatea din Bucureşti se bucură de cele mai mari scoruri la indicatori precum: reputaţie angajatori (92), reputaţia academică (89,3) şi raport lucrări/facultate (74,2). Alţi indicatori la care UniBuc a luat scoruri mari sunt: prezenţa online a universităţii (68,9), raport citări/lucrări (53,2), cadre didactice cu doctorat (45,8) şi cadre didactice internaţionale (4,5). Este de remarcat faptul că universităţile membre ale Consorţiului „Universitaria” ocupă primele cinci locuri la nivel naţional. Astfel, Universitatea din Bucureşti este pe primul loc, fiind urmată de Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea de Vest din Timişoara şi Academia de Studii Economice din Bucureşti”, se arată într-un comunicat de presă al UB.

În acelaşi clasament, printre universităţile din Europa Centrală şi Asia Centrală (EECA), Universitatea din Bucureşti se plasează pe locul 39. „Clasamentul a fost realizat prin evaluarea a 226 universităţi din 21 de ţări, printre care Rusia, Turcia, Cehia, Croaţia, Polonia, Lituania, Serbia etc. De altfel, 16 dintre cele 226 de universităţi prezente în acest clasament sunt din România”, afirmă sursa citată.

Potrivit sursei citate, clasamentul din acest an a fost realizat prin evaluarea universităţilor pe baza unor indicatori care au inclus procentual: prezenţa online a universităţii (10%), reputaţia academică (30%), reputaţie angajatori (20%), raport studenţi/facultate (15%), raport lucrări/facultate (10%), cadre didactice cu doctorat (5%), raport citări/lucrări (5%), cadre didactice internaţionale (5%) şi studenţii internaţionali (5%).

„Amintim că toate clasamentele realizate de Quacquarelli Symonds, în cursul anului 2017, situează Universitatea din Bucureşti pe primul loc la nivel naţional. Astfel, pe lângă clasamentul QS World University Rankings by Region 2018, menţionat mai sus, un alt clasament – QS World University Rankings 2018 – situează Universitatea din Bucureşti pe primul loc, la nivel naţional, şi între poziţiile 701-750, pe plan mondial. În plus, clasamentul QS World University Rankings 2018 a plasat Universitatea din Bucureşti pe poziţia 401+ la nivel mondial pentru Reputaţia Angajatorului, indicator care reflectă reputaţia instituţională pe piaţa de angajare a absolvenţilor”, se mai afirmă în acelaşi comunicat.

Totodată, UB susţine că în cel de-al treilea clasament, QS World University Rankings din acest an, by Subject, dat publicităţii în luna martie a acestui an, Universitatea din Bucureşti se remarcă la nivel naţional cu cele mai bune două domenii fundamentale: ştiinţe ale naturii, respectiv ştiinţe Sociale şi Management, în timp ce, la nivel internaţional, Universitatea din Bucureşti se remarcă prin intermediul domeniului lingvisticii, ocupând locul 151-200 în topul mondial. AGERPRES