Universitatea din București, în calitate de organizator principal, anunță ediția din 2021 a Olimpiadei de Chimie. Inițiativa comună a Universității din București și a comunității profesorilor de chimie din învățământul preuniversitar și universitar urmărește să dezvolte gândirea științifică și să promoveze importanţa ştiinţelor în formarea gândirii critice la elevi.

Potrivit regulamentului competiției, disponibil aici, olimpiada este organizată pentru elevii claselor a VIII-a, a IX-a, a X­a, a XI-a și a XII-a de la toate formele de învățământ (zi, seral sau cu frecvență redusă), atât din învățământul de stat, cât și din și cel particular.

Competiția se va desfășura în perioada 4-17 aprilie 2021 pe clase, în două etape în cadrul cărora elevii vor susține, în sistem on-line, câte o probă teoretică, fiecare cu o durată de 3 ore.

Elevii vor avea posibilitatea să îşi verifice şi să aplice cunoştinţele de chimie, rezolvând  subiectele elaborate de membrii Comisiei Olimpiadei de Chimie. Probele de concurs sunt alcătuite la nivel de clasă,  au un punctaj maxim de 100 de puncte şi sunt unice la nivel naţional.

Profesorii care au elevi pasionaţi de chimie şi sunt interesați de participarea la Olimpiada de Chimie 2021 sunt rugați să completeze formularul și declarația de accept a prelucrării datelor cu caracter personal disponibile aici și să le trimită la adresa de email och2021@chimie.unibuc.ro până duminică, 28 martie 2021.

Olimpiada este coordonată de acad. Marius Andruh, președinte al Comisiei Olimpiadei de Chimie 2021, alături de alte cadre didactice universitare de la Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din București și Universitatea de Vest din Timișoara.

Inițiativa vine să contribuie la întărirea educației științifice în școală, la crearea și consolidarea de punți între mediul universitar și cel preuniversitar și vine ca urmare a suspendării, de către Ministerul Educației Naționale, a organizării olimpiadelor naționale.

„Menținerea la un nivel ridicat al interesului tinerilor pentru studierea și aprofundarea științelor reprezintă una dintre cele mai mari provocări pe care educația, atât cea preuniversitară, cât și cea academică, trebuie să le depășească în acest moment. Aceasta, alături de întărirea relațiilor cu mediul preuniversitar – cu școlile, cu profesorii, cu elevii –, reprezintă o parte semnificativă a misiunii noastre asumate în societate”, a remarcat Marian Preda, Rectorul Universității din București.

Finaliștii Olimpiadei de Chimie 2021 vor fi selectați, printr-o proba teoretică față în față cu durata de 5 ore, pentru participarea la lotul lărgit de chimie. Lotul lărgit va fi format dintr-un număr total de 20 de elevi, iar primii 6 elevi din acesta vor participa la Olimpiada Internațională de Chimie „D. I. Mendeleev” care se va desfășura în perioada 21-26 aprilie 2021.

În plus, potrivit. Art. 30 din Regulamentul Olimpiadei, „primii patru elevi din clasamentul final vor constitui echipa națională a României care va participa la Olimpiada Internațională de Chimie 2021 (IChO 2021)”.

„De mai bine de cincizeci de ani, Olimpiada de Chimie face parte din viața școlii românești. Mii de elevi, în toți acești ani, au găsit în olimpiade locul unde și-au dezvoltat pasiunea pentru una din cele mai frumoase științe, au aprofundat și extins cunoștințele din manuale, au făcut în laborator experimente interesante, înțelegând, astfel, mai bine fenomenele descrise în tratate, s-au întrecut cu colegi din alte școli, județe sau țări. (…) În luna martie 2020, pregătirile pentru etapa națională a Olimpiadei de Chimie erau în stadiu avansat, dar carantina ne-a ținut pe toți acasă. Încercăm, acum, să facem o altfel de olimpiadă, adaptându-ne condițiilor impuse de momentul greu pe care îl trece omenirea. Spiritul Olimpiadei de Chimie 2021 este însă același și vă așteptăm la un concurs care va fi la fel de pasionant.”, este mesajul transmis de acad. Marius Andruh, președinte al Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Chimie.

Mai multe informații cu privire la ediția din 2021 a Olimpiadei de Chimie pot fi accesate atât pe site-ul competiției, http://och2021.unibuc.ro, cât și pe pagina de Facebook a acesteia.