Universitatea din Craiova va înfiinţa un centru suport pentru proiecte internaţionale de cercetare-dezvoltare (C-D) de care vor beneficia firme importante, precum şi institute de cercetare şi de învăţământ superior din regiunea Olteniei.

Potrivit rectorului Cezar Ionuţ Spînu, proiectul Universităţii din Craiova, intitulat „HUB-UCv – Centru suport pentru proiecte CD internaţionale pentru regiunea Oltenia”, se ridică la circa trei milioane de lei, va fi înfiinţat cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Competitivitate şi a trecut de etapa de verificare a conformităţii administrative şi de evaluare tehnico-financiară.

„Prin acest proiect, Universitatea din Craiova va realiza un centru suport pentru potenţialii participanţi, inclusiv întreprinderi, care vor dori să pregătească aplicaţii la competiţiile finanţate prin programul Orizont 2020 sau alte programe de finanţare a C-D din aria europeană de cercetare. Finanţarea nerambursabilă solicitată este de 2.809.357 lei, iar printre beneficiarii direcţi ai viitorului HUB-UCv se numără importante instituţii economice, de cercetare şi de învăţământ superior din zonă precum Renault Dacia Piteşti, Ford Romania, Pirelli, Cummins, Electroputere SRL, SPIAC, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Râmnicu Valcea, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică (ICMET) Craiova”, a spus Cezar Spînu.

Acesta a mai afirmat că centrul va reuni personal dedicat, specializat în oferirea de servicii de consultanţă în scopul accesării finanţărilor europene în domeniul C-D prin asistenţă în elaborarea propunerilor, identificarea partenerilor, a celor mai adecvate surse de finanţare, identificarea şi evaluarea împreună cu solicitanţii a ideilor de proiect din punctul de vedere al fezabilităţii tehnice, proprietăţii intelectuale, potenţialului de piaţă şi posibilităţii de finanţare a rezultatelor de C-D ale acestora.

Proiectul s-a înscris în Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, apelul Crearea de sinergii cu acţiunile de CDI ale programului-cadru ORIZONT 2020 al Uniunii Europene şi alte programe CDI internaţionale. AGERPRES