univ craiova.jpgUniversitatea din Craiova nu va înfiinţa colegii postliceale pentru absolvenţii de liceu fără diplomă de bacalaureat, anunţul fiind făcut, miercuri, de către rectorul prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor, în cadrul festivităţii de deschidere a noului an universitar. El a afirmat că deşi unora li se poate părea o oportunitate în condiţiile în care numărul de studenţi scade, Universitatea din Craiova nu se va transforma în şcoală postliceală, ci va promova în continuare excelenţa.

„Din păcate, în ultimul timp statul român a încurajat mai mult liceele teoretice decât învăţământul tehnologic şi avem un mare deficit pe piaţa muncii. Acum se încearcă remedierea acestei deficienţe a sistemului de învăţământ, inclusiv la nivel legislativ, la nivelul Ministerului Educaţiei, pentru a întări învăţământul profesional şi pentru a face colegii postliceale. Personal nu sunt foarte încântat de ideea ca universităţile să facă şcoli postliceale. Eu cred că universitatea trebuie să rămână universitate. Şi noi am avut această discuţie aici la Universitate, şi în Consiliul de administraţie şi în Senatul Universităţii, am avut această discuţie cu toate facultăţile. Universitatea din Craiova va rămâne universitate. Nu va înfiinţa colegii postliceale. Chiar dacă unora li se pare o oportunitate, probabil acelora care nu au suficienţi candidaţi pentru programele de studiu universitare. Nu este cazul Universităţii din Craiova. Această instituie va rămâne universitate, nu se va transforma niciodată în şcoală postliceală, indiferent de condiţiile economice noi vom promova excelenţa. Aceasta este deviza noastră şi va rămâne deviza noastră şi ne vom ţine de ea”, a spus rectorul Universităţii din Craiova.

El a mai afirmat că universitatea trebuie să pregătească specialişti care să răspundă cerinţelor mediului economic, însă şi mediul economic trebuie să înţeleagă că un specialist se pregăteşte în cinci ani, motiv pentru care trebuie s-şi prevadă programe de angajare de personal pe termen mediu şi lung. „Este foarte adevărat că trebuie să răspundem nevoilor mediului economic, că trebuie să pregătim oameni pe care şi-i doresc. Eu le-am spus însă partenerilor noştri din mediul de afaceri că nouă ne trebuie cinci ani ca să pregătim un absolvent. Dacă firmele vor să aibă absolvenţi, trebuie să aibă contracte cu universitatea, să-şi prevadă programe de angajare de personal pe termen mediu şi lung, pentru ca noi să putem să răspundem inclusiv şi cu îndeplinirea tuturor condiţiilor de calitate a acestor cereri. Trebuie ca firmele însele să înţeleagă constrângerile învăţământului, nu numai noi să înţelegem firmele. Şi eu cred că împreună putem face acest lucru, pe care l-am început deja”, a mai afirmat rectorul Dănişor. Potrivit acestuia, Universitatea din Craiova are multe programe împreună cu firmele din zonă care se implică în finanţarea studenţilor. AGERPRES