univ_dunarea_galati.jpgUniversitatea ‘Dunărea de Jos’ din Galaţi începe anul universitar cu aproximativ 400 de studenţi mai puţin decât în anul universitar anterior. Faţă de anul trecut, când au fost admişi 3.410 studenţi (1.832 la buget şi 1.578 la taxă), în sesiunile din vară şi toamnă ale acestui an au căpătat statutul de student la Galaţi doar 3.036 de absolvenţi de liceu (1.850 la buget şi 1.186 la taxă).

Rectorul universităţii, Viorel Mânzu, consideră că reducerea numărului de studenţi nu este surprinzătoare şi se explică prin unele cauze naturale.

‘Numărul celor admişi anul acesta nu este deloc surprinzător, se înscrie în tendinţa aşteptată de scădere a numărului de candidaţi. Există două explicaţii. În primul rând, este primul an în care se resimte acut scăderea demografică. Apoi, se mai remarcă şi o scădere din ce în ce mai accentuată a dorinţei absolvenţilor de liceu de a urma o facultate, lucru demonstrat de rezultatele de anul acesta de la bacalaureat. Ne aşteptăm ca această tendinţă să se manifeste şi în anul următor’, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Viorel Mânzu.

Rectorul a apreciat că în ceea ce priveşte opţiunile candidaţilor, la mare căutare au rămas facultăţile netehnice, cum ar fi Ştiinţele Economice, Dreptul, Medicina sau Literele, în detrimentul celor cu profil tehnic, unde au rămas locuri bugetate neocupate. ,,Principala explicaţie a absenteismului de la întâlnirea cu ingineria pare a fi faptul că rezultatele cele mai slabe la bacalaureat s-au înregistrat chiar la liceele cu profil tehnic’, a spus Mânzu.


Din nefericire pentru Universitatea ‘Dunărea de Jos’, pierderea studenţilor cu taxă de anul acesta se suprapune cu o scădere a alocaţiei bugetare pentru studenţii subvenţionaţi de stat. Astfel, în loc de 3.100 de lei pe student echivalent, Universitatea ‘Dunărea de Jos’ va primi doar 2.600 de lei de la Ministerul Educaţiei. AGERPRES