Universitatea „Dunarea de Jos” Galati scoate la concurs un numar record de locuri pentru masterat, dupa trecerea pe noul sistem de studii, modelul Bologna. Purtatorul de cuvant al universitatii, Luiza Serbanescu, a declarat ca vor fi scoase la concurs 770 de locuri la buget si 550 la taxa.
„Numarul de locuri la masterat reprezinta mai bine de o treime din numarul total al locurilor de la licenta, ceea ce inseamna ca multi dintre absolventii de anul acesta au posibilitatea sa isi continue studiile si sa mai amane astfel cautarea unui loc de munca”, a spus Luiza Serbanescu.

La facultatile netehnice ale Universitatii „Dunarea de Jos” au absolvit anul acesta aproape 4.000 de studenti, din doua serii.

Pentru acestia, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a scos la concurs 400 de locuri la master la buget. Universitatea galateana a suplimentat aceasta cifra cu inca 250 de locuri la taxa (cuantumul acesteia este de aproximativ 2.000 de lei in primul an si 1.500 pentru anul al doilea.

Facultatea de Litere are trei masterate pregatite si anume „Teoria si practica textului”, „Traducere si interpretariat” si „Discurs specializat. Terminologii. Traduceri”. Fiecare va avea cate 30 de locuri la buget si alte 20 la taxa.

Tot trei masterate are pregatite si Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie, pentru fiecare dintre cele trei specializari fiind oferite cate 25 de locuri la buget si 25 la taxa.

Facultatea de Stiinte are masterate pentru Fizica, Chimie si Ingineria Mediului, pentru care scoate la concurs cate 25 de locuri la buget si cate 25 la taxa.

La Educatie Fizica si Sport exista un singur master, „Managementul activitatilor sportive”, cu 30 de locuri la buget si 20 la taxa.

Stiintele Economice se pot lauda cu masterate in domeniile Finante, Marketing si Economie si afaceri internationale, fiecare cu cate 40 de locuri la buget si cate 10 la taxa.

Oferta este bogata si la facultatile tehnice. Facultatea de Mecanica are alocate 100 de locuri la buget si 50 la taxa pentru cinci mastere pregatite. Acestea vor fi alese in functie de optiunile candidatilor.

La Facultatea de Nave exista o singura specializare postlicenta, Arhitectura navala (in limba engleza), care va primi 34 de studenti la buget si alti 30 la taxa.

Facultatea de Inginerie electrica si electronica are doua programe de master, fiecare cu cate 23 de locuri la buget si cate 25 la taxa.

Tot doua masterate sunt si la Stiinta Calculatoarelor, cu un total de 100 de locuri scoase la concurs, jumatate la taxa, jumatate la buget.

Facultatea de Inginerie Braila ofera trei programe, dintre care vor fi alese doar doua in functie de cererea candidatilor (40 la buget si 30 la taxa), in timp ce Facultatea de Stiinta si ingineria alimentelor are trei programe, cu cate 20 de locuri la buget si cate 20 la taxa.

Inscrierile au loc in perioada 1-4 septembrie, sustinerea probelor urmand sa se desfasoare intre 5 si 7 septembrie. Redistribuirile si afisarea finala a rezultatelor sunt programate doua zile mai tarziu.