univ_dunarea_galati.jpgUniversitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi va redeschide, începând din toamnă, extensia transfrontalieră de la Cahul, din Republica Moldova, a declarat, vineri, prorectorul cu Strategia universitară şi Relaţiile cu Republica Moldova şi Ucraina, prof.dr.ing. Iulian Bîrsan.

Acesta a precizat că a participat, joi, la întâlnirea pe care a avut-o preşedintele Traian Băsescu cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în Aula Universităţii „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul. Potrivit prorectorului, în cadrul întâlnirii, preşedintele Traian Băsescu a reîntărit oferta României de a deschide filiale ale universităţilor româneşti în Republica Moldova, dând ca prim exemplu dorinţa celor două instituţii, Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galaţi şi Universitatea ,,Bogdan Petriceicu Haşdeu’ din Cahul, de a redeschide, la Cahul, extensia transfrontalieră a UDJG.

Tinerii moldoveni prezenţi în sală au primit cu entuziasm această ofertă şi au solicitat, de asemenea, înfiinţarea de specializări de masterat, care să funcţioneze din anul universitar următor. Bârsan a spus că redeschiderea extensiei de la Cahul se poate face chiar din toamnă pentru că în structura universitară a UDJG, în portofoliu, există Facultatea multiculturală transfrontalieră de ştiinţe filologice, economice şi inginereşti.

Prorectorul a mai spus că se vor face demersuri pentru acreditarea unor specializări de masterat, după organizarea unor consultări cu rectoratul universităţii din Cahul. Bârsan a explicat că funcţionarea extensiei de la Cahul se poate face pe baza unui acord între ministerele Educaţiei din cele două ţări.


,,Am vrea ca acest acord să nu mai fie semnat anual, ci să aibă o clauză de prelungire automată dacă cineva nu îl denunţă. Practica acordurilor anuale a dus la închiderea extensiei, în urmă cu opt ani’, a declarat Bârsan. Şi rectorul universităţii gălăţene, prof.dr.ing. Viorel Mînzu, a salutat intenţia de cooperare şi a precizat că nu există niciun impediment pentru materializarea acesteia.

,,După semnarea acordului de cooperare dintre cele două state şi obţinerea aprobărilor necesare pentru funcţionare, înfiinţarea de specializări de masterat ale Universităţii ,,Dunărea de Jos’ din Galaţi la Cahul va fi posibilă chiar din această toamnă’, a spus Mînzu. Extensia transfrontalieră de la Cahul a UDJG a fost deschisă în anul 1999. Pe baza acordurilor anuale dintre ministerele Educaţiei ale celor două ţări a funcţionat până în 2002, când s-a desfăşurat ultima sesiune de admitere, iar autorităţile din Republica Moldova au refuzat să mai semneze acordul.

Ultima promoţie de studenţi care a absolvit cursurile extensiei a fost în 2007. În 2006, au fost înfiinţate şi trei specializări de masterat, care au funcţionat până 2008. Aproximativ 1.000 de studenţi moldoveni au urmat cursurile extensiei UDJG de la Cahul în perioada cât a funcţionat. AGERPRES