Conducerea Universităţii Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a anunţat, marţi, că instituţia are cel mai bun proiect din ţară privind reducerea abandonului şcolar. Prorectorul Neculai Seghedin a declarat presei că proiectul „Reducerea abandonului şcolar al studenţilor din anul întâi prin activităţi remediale şi de consiliere în Centrul de învăţare din cadrul TUIASI – REMEDIUM” este singurul din ţară evaluat cu peste 90 de puncte în competiţia naţională „Schema de granturi competitive pentru universităţi – Centre de Învăţare (SGCU-CI) finanţate din Proiectul privind Învăţământul Secundar (ROSE)„.

Potrivit sursei citate, în clasamentul realizat de Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanţare Externă de la Ministerul Educaţiei Naţionale, proiectul TUIASI are 92,50 puncte şi este pe prima poziţie din lista celor ce vor fi finanţate, cu o sumă estimată de aproximativ 906.000 de lei. Pe locul doi, a spus Seghedin, este un proiect propus de Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu 87,50 puncte, iar pe poziţia a treia proiectul Universităţii Politehnica din Bucureşti, cu 86,50 puncte.

În cadrul proiectului, TUIASI va realiza la parterul a două cămine, din campusul Tudor Vladimirescu, un centru de învăţare care va avea spaţii pentru activităţi remediale, activităţi de consiliere la diferite discipline şi diverse activităţi de dezvoltare personală. Întreg proiectul este dedicat studenţilor din anul I, grupul ţintă fiind tinerii care provin din medii defavorizate, în cazul cărora există riscul mai mare de a abandona studiile universitare, însă este deschis tuturor studenţilor înmatriculaţi la politehnica ieşeană.

„Toate activităţile derulate în acest proiect au rolul de a uşura adaptarea studenţilor la mediul universitar – în proiect se vor desfăşura activităţi în alte spaţii ale universităţii timp de un an, până când acest centru va fi înfiinţat. Ideea proiectului ROSE este de a creşte rata de retenţie a elevilor şi studenţilor în şcoală, miza fiind reducerea abandonului şcolar. Sunt fonduri care provin de la Banca Mondială şi există trei tipuri de proiecte – cele de tip centru de învăţare, cele de timp punte, care creează o legătură între licee şi universităţi, şi proiectele ROSE necompetitive, care s-au acordat în mod automat facultăţilor”, a declarat Neculai Seghedin, coordonatorul de proiect. AGERPRES