Rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău, a spus, într-o conferinţă de presă, că în anul 2017 instituţia de învăţământ superior a obţinut „realizări de 100%” pe diverse domenii printre care cel al managementului cercetării.

„Raportat la Planul operaţional pe 2017, sunt domenii în care am avut realizări de 100%, de exemplu pe management instituţional, pe managementul calităţii, anume acreditări, reacreditări, evaluări periodice, la cinci ani. Pe managementul cercetării avem 100%. Pe managementul educaţional am avut peste 90% – pentru că ne dorim mult mai mult prezenţa pe site, în limba engleză, a curriculei universitare, a fişelor de disciplină pentru toate disciplinele, site-urile facultăţilor bine puse la punct”, a declarat Bungău.

Potrivit acestuia, în domeniul cercetării, Universitatea din Oradea a depus, anul trecut, 94 de proiecte din care au fost aprobate 67, iar în anul curent, deja au fost depuse 14 proiecte, urmând altele prin Programul Operaţional Competitivitate (POC). Pe zona de resurse materiale, respectiv activităţi tehnico-economice, raportările se află la aproape 50%, pentru că au fost prevăzute multe renovări şi reabilitări.

„Eforturile au fost extraordinar de mari pe scrierea unor proiecte pe care sperăm foarte mult să le semnăm anul acesta. Am scris cel mai mare proiect pe reabilitări de spaţii, de 30 de milioane de lei, şase milioane de euro „, a precizat rectorul.

El a adăugat că, nu în cele din urmă, pe domeniul parteneriate, raportările sunt aproape de 100% şi de 90% pe imagine şi comunicare.

Un parteneriat „deosebit de important”, conform lui Constantin Bungău, se realizează prin proiectul Parcului ştiinţific şi tehnologic, creat împreună cu Consiliul Judeţean Bihor şi Parcuri Industriale Bihor SRL, în valoare de şase milioane de euro. „Avem proiecte mari. Cum ar fi Parcul ştiinţific şi tehnologic, o activitate pe zonă de inovare cercetare şi care va aduce alte categorii de firme în Bihor decât cele din parcurile industriale. Ne zbatem să acredităm şi patru noi programe de doctorat, pe finanţe-contabilitate, administrarea afacerilor, teologie şi farmacie. Avem un centru de studii pe ştiinţele educaţiei, care se formează la facultatea de socio-umane şi lucrăm la proiectul numit Centru de învăţare al Universităţii din Oradea, prin care se va realiza o platformă pentru toate specializările, licenţă, master şi doctorat, unde studenţii să găsească toate materialele de la o disciplină de studiu, în format electronic”, a subliniat Bungău.

Rectorul Universităţii Oradea a informat că instituţia aşteaptă în acest an, probabil în luna octombrie, o vizită a unei comisii a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), în vederea menţinerii calificativului de grad de încredere ridicat acordat universităţii în urmă cu cinci ani.

Un alt eveniment major va avea loc, în ultima săptămână din luna mai, când se va sărbători prin mai multe tipuri de manifestări Ziua Universităţii Oradea, la 55 de ani de existenţă. Facultatea de teologie orădeană va organiza, în acest context, o conferinţă naţională, la 95 de ani de învăţământ teologic ortodox în Oradea, a mai spus Constantin Bungău. AGERPRES