univ oradea.jpgNumarul minim de studenti de la Universitatea Oradea cu care un anumit program de studiu (specializare), pentru ciclul de licenta, poate functiona va fi de 20 incepand cu anul universitar 2009-2010.

Rectorul Cornel Antal a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca Senatul Universitatii Oradea a aprobat luni, la ultima sedinta, aceasta masura de eficientizare a activitatii didactice, la propunerea comisiei buget-finante. Legea permite, ca numar de studenti pentru o grupa, nu mai putin de 13 si nu mai multi de 25.

„Am constatat ca pe parcursul anilor, grupele devin din ce in ce mai mici, prin plecare sau exmatriculare, si functioneaza cu numar foarte mic de studenti, cu consecinte financiare. Din acest motiv am hotarat sa nu acceptam demararea niciunui program de studiu, pentru invatamantul de licenta daca numarul celor declarati admisi in anul intai este mai mic de 20”, a precizat rectorul. In conditiile in care se vor inscrie sub 20 de studenti la o specializare, aceasta nu va mai functiona in anul universitar urmator. Exceptie fac domeniile de licenta cu o singura specializare, unde numarul minim pentru constituirea grupei va fi de 15 studenti.

In acest sens, rectorul Antal a subliniat ca este posibil ca anumite specializari, care nu sunt cautate de studenti, sa nu scolarizeze in noul an universitar. Specializarile care nu vor intruni conditiile impuse nu se desfiinteaza, ele pastrandu-si acreditarea sau autorizatia provizorie, dupa caz, pentru un ciclu intreg de invatamant, respectiv trei sau patru ani. Aceasta reglementare vizeaza si subgrupele (laboratoarele si stagiile), unde numarul minim de studenti aprobat este de zece.