Universitatea de stat Ovidius, din Constanţa, a organizat pe 18 aprilie conferinţa de presă pentru prezentarea proiectului academic socio-cultural Tinerii României la Centenarul Marii Uniri, iniţiat împreună cu Universitatea 1 Decembrie 1918, din Alba Iulia, Universitatea Ştefan cel Mare, din Suceava, Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza, din Bucureşti, Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) şi Radio Constanţa.

În numele organizatorilor, rectorul Universităţii Ovidius, Sorin Rugină, a declarat că proiectul Tinerii României la Centenarul Marii Uniri are ca obiectiv crearea unui cadru de întâlnire al studenţilor din diferite centre universitare, promovarea valorilor şi culturii naţionale şi a învăţământului academic, evenimentul proiectat sub forma unui concurs naţional de eseuri pe teme liber alese, adresându-se tinerilor români din mediul preuniversitar şi universitar.

„Este un proiect prin care noi ne propunem să stimulăm participarea tinerilor la elaborarea de eseuri având ca bază de referinţă, în primul rând marile evenimente ce-au înrâurit devenirea statului român modern şi pe care noi le celebrăm anul acesta: 140 de ani de la alipirea Dobrogei la România, Centenarul Unirii Basarabiei cu România şi Centenarul Marii Uniri. Sunt momente istorice astrale care noi credem că pot crea premisa realizării unui bilanţ al dimensiunilor trecutului istoric şi pentru menţinerea vie a percepţiei tinerilor, viitori cetăţeni cu drepturi şi obligaţii pentru susţinerea şi dezvoltarea naţiunii noastre” – a declarat Sorin Rugină.

Rectorul Universităţii Ovidius a mai anunţat că proiectul va fi lansat în cadrul unui workshop programat a se desfăşura la Constanţa, pe data de 15 mai, împreună cu reprezentanţii DGA, urmând ca fiecare dintre partenerii universitari să organizeze câte un eveniment similar în sistem itinerant. AGERPRES