Universitatea Politehnica Bucureşti, prin Facultatea de Inginerie Aerospaţială, a devenit, în baza unui acord de colaborare, partener strategic al Eurocontrol, una dintre cele mai mari organizaţii mondiale din domeniul managementului traficului aerian. Potrivit unui comunicat al UPB, prin acordul de colaborare semnat de cei doi parteneri se exprimă interesul comun al părţilor de a asigura instruirea de profesionişti la un înalt nivel pentru a susţine dezvoltarea industriei europene de transport aerian şi în particular a sectorului de management al traficului aerian.

„Prin acest parteneriat, Universitatea Politehnica din Bucureşti şi Eurocontrol îşi doresc colaborarea în cercetare şi dezvoltare în sectorul transportului aerian, în interesul siguranţei şi al eficienţei sectorului aviaţiei civile. Se caută soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii resurselor umane în ingineria aerospaţială prin motivarea inginerilor, cât şi a studenţilor şi a viitorilor studenţi în acest domeniu, prin concentrarea în mod special pe latura practică a Managementului Traficului Aerian, precum şi creşterea vizibilitatea activităţilor Eurocontrol de cercetare & dezvoltare, susţinând în acelaşi timp aceste activităţi cu cunoaşterea academică, ţintind către încurajarea inovării în domeniul ATM”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, cei doi parteneri vor derula activităţi de colaborare care pot include schimbul de date pentru proiecte de interes comun, explorarea de oportunităţi pentru studenţii UPB – FIA de a participa în cadrul Programului de Instruire Practică al Agenţiei Eurocontrol (…) sau obţinerea accesului studenţilor şi/ sau al personalului didactic al UPB – FIA la instrumentele Eurocontrol pentru a utiliza aceste instrumente în cadrul proiectelor de interes comun.

„Acordul deschide studenţilor, absolvenţilor şi cadrelor didactice accesul la resursele de vârf pe plan mondial ale acestei organizaţii, formată din 1.900 de experţi în managementul traficului aerian din cele 43 de state componente. (…) Prin acest parteneriat se asigură un front de lucru comun pentru proiecte de cercetare-dezvoltare cu scopul îmbunătăţirii siguranţei şi a eficienţei în sectorul aviaţiei civile. În plus, prin acest acord urmărim creşterea calitativă a procesului didactic în învăţământul superior de aviaţie, o mai bună motivare a studenţilor şi a profesorilor şi o mai mare aderenţă la problemele concrete ale aviaţiei practice”, afirmă decanul Facultăţii de Inginerie Aerospaţială, conf. dr. Octavian Thor Pleter, citat în comunicat.

Eurocontrol este o organizaţie interguvernamentală formată din 41 de state membre şi 2 state asociate, unde lucrează 1.900 de specialişti în domeniul Managementului Traficului Aerian. Sediul central este la Bruxelles. Din Eurocontrol mai fac parte Centrul de Control de Trafic pentru Zona Superioară Maastricht (Olanda), Centrul Experimental de la Bretigny (Franţa) şi Institutul de Servicii de Navigaţie Aeriană din Luxemburg. AGERPRES